BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
do wat ever u want but dont cross d line...who ever u'r juz make u proud to be urself...life is easy if we make it simpe...no matter wat, juz enjoy ur life...

Click Here

Isnin, 30 Disember 2013

Umrah with family #4

Hari ketiga
Disebabkan semalam kami lewat pulang ke hotel, pagi subuh satu bilik tak sedar untuk solat di masjid nabawi...betapa ruginya terlepas walau satu waktu untuk solat disana kerana pahala yang dijanjikan beribu kali ganda...lepas solat dibilik hotel dan bersarapan kami pun bertolak untuk ziarah beberapa masjid dan bukit uhud...
Tempat pertama yang kami tuju adalah masjid quba...kami bersolat sunat disana kerana dijanjikan pahala satu kali umrah...
Di perkarangan Masjid Quba...orang sangat ramai...cuaca pun boleh tahan panas...
Naomi dengan mama dalam bas ke Ladang Kurma...kat sini la first time dalam hidup naomi naik bas...hehe...
selepas itu kami bertolak ke ladang kurma...terasa macam balik kampung lak bila tengok ladang kurma seperti ladang kelapa sawit...banyak gak kami borong kurma disini...terutamanya kurma nabi dan kurma muda...1st time makan kurma muda rasa sedap sangat...macam makan buah-buahan segar...disebabkan kurma muda ni tak tahan lama kami beli sekadar untuk makan disana sahaja...hampir 300riyal gak habis hanya untuk kurma...
 Dibawah pohon kurma...macam pokok kelapa sawit kan...
Kemudian kami ke bukit uhud...cuaca agak panas melebihi 40 darjah celcius...pipi naomi jadi merah disebabkan panas..bibir pun kering...aku memang dah get ready veselin dan losyen untuk sapu...buat masa ni naomi masih bertahan...sihat dan aktif...cuma batuk dan selesema tak baik lagi...

Naomi dengan papa...payung pun orang bagi pinjam sebab cuaca makin panas...
Bukit Uhud...saksi Perang Uhud...
Selepas pergi bukit uhud kami dibawa melihat masjid qiblatain (masjid dua kiblat) dan masjid 7...kami tak berhenti sekadar melihat dari luar disebabkan mengejar masa supaya kami sempat solat zuhur di masjid nabawi...

Kami sekali lagi berjalan beramai-ramai satu family disekitar kawasan hotel...masuk dari satu kedai ke kedai yang lain...tawar menawar harga...harga barang disini agak murah berbanding malaysia lebih-lebih lagi jubah dan selendang...jubah dengan material yang sama di malaysia berharga rm 100 lebih boleh didapati dengan harga serendah 50riyal dan mungkin lebih murah jika pandai tawar menawar...

Waktu maghrib dan isyak kami bersolat di masjid nabawi...malam lepas makan kami ada taklimat tapi aku tak turut serta sebab naomi dah tidur kepenatan di bilik...dapat gak basuh baju...hehe...

malam terakhir di Masjid Nabawi...kami pasti akan rindukan kamu Ya Rasul Allah...semoga kami berkesempatan lagi untuk ke sini...
Nota kaki: besok kami akan bertolak ke mekah untuk umrah pada sebelah petang...post yang lama terperap dalam draf gak ni...

0 comments:

Catat Komen