BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
do wat ever u want but dont cross d line...who ever u'r juz make u proud to be urself...life is easy if we make it simpe...no matter wat, juz enjoy ur life...

Click Here

Isnin, 21 Disember 2009

Majlis di T'ganu...

Penat x ilang lg...hari ni da kena keje...waduh...smlm sampai sa pun da pkl9 lebih da...g mkn2 jap blk angkut bkotak2 hadiah yg dok penuh dlm bonnet kete...pnt wooo...

blk hr 2 pun pas keje...dlm area 9mlm gak...siap mandi, makan, solat sume bru gerak...sampai k.tganu pun da pkl4 pagi da...pnt gile...ngantuk x tkate...terus tdo...pas2 bgn pkl7 lebih...subuh gajah...mandi..kms rmh lak...tlg la mana yg ptt...

family sampai da ptg da...maghrib da pun...so mlm 2 aku tdo la kat rmh tumpangn ngan family aku...bie skali...hehehe...

pg pkl10 lebih gerak g rmh mak mertua aku...along dtg jemput...shari aku kena ddk jer tgu ttamu dtg...lenguh weh ddk bsimpuh jer...waduh...

pas majlis tlg la kms pe yg ptt...hadiah xlarat da nak buka...tgu bsk jerk...siap kms sume da pkl10 lebih da....g mandi, solat, terus tdo...xmampu da nak g mkn walau trasa agak kbulur time 2...lantak la...aku ngantuk da...tdo lg penting...huhuhu...

pg bgn kms2 beg da...nak grk blk sa da...angkut sume hadiah msk kete...penuh...jenuh gak nak mgangkut kluar blk...mujur rmh ground level jerk...kalo x haru ler....

gambo majlis tu x amik lg...sume dlm kamera angah...kamera aku xsempat da nak snap..bz manjang...ddk dlm beg jerk kamera 2...huhuhu...

so nanti2 la aku upload gambo2 majlis 2...hehehe...tp x byk sgt amik gambo...xsempat...family nak grk blk da...xdpt nak posing2...cedih...wuuuuu.....

Rabu, 9 Disember 2009

new life...new place...new home...new routine...all about new...


entry kali ni agak panjang...tp cite xder pe pun...juz nak bgtau aku da pindah dok s.alam blk da...tapi bukan sorg2 lg tau...but berdua...ngan my hubby i ler...hehehe

isnin baru ni aku start keje jadi RA...mula2 ni rilex lg keje...juz nak siapkn proposal dulu...so by next 2 week nak kena submit...tp byk rilex dr wat keje...huhuhu..pe nak jadi ni...pemalas tol...rabu depan supervisor nak jumpa da...nak tgk progress proposal...mlsnyer nak wat...

pas2 skrg bgn pg kena wat breakfast..dulu ikut suka jer...la ni xbleh da...kena la wat utk suami lak...blk ptg msk mkn mlm lak...tp pyh lak xder pt sjk ni...xbleh simpan ayam, ikan kat rmh...msk ape yg ader je la...kalo nak msk lauk bsh2 tu sume kena bli ttiap hari la jwbnya...tpaksa...tah ble dpt bli gaknya...ngan gaji xmsk lg ni...pyh tol la...

rmh sewa kitorg xder la bsr sgt...tp cukup la utk 2 org ddk kn...hehehe...tp ble da kawen ni bes gak...ader tmpt mgadu...ble sedih2 ader tmpt nak cite...lg la da jauh dr mak ayah ni kn...kalo dkt bleh gak cite ngan mak...hehehe...

ni gambo tbaru aku...time ni tgh keje...keje la sgt..LOL
sebelah tu yani....mbr dr diploma lg...sama2 blaja...la ni pun wat master sama2 gak...lama sgt da knl dia...

erm rasa xder pape lg da nak bebel kat cni...no idea...kepala da cukup penuh da nak pk benda len...mcm2 hal lak...^^

Isnin, 30 November 2009

Honeymoon at Cameron Highland

honeymoon...cambes jer bunyinya kn...mmg bes pun...hehehhe...rasa xnak blk pun ader...kalo hari2 bleh g honeymoon kan bes,...LOL

gambo honeymoon byk la sgt2...nak tgk lg bleh jenguk ke fb aku ya...jgn malu2...hehhehe
yg ader ni sket je...

aktiviti kat sana?...mcm2 gak...amik pakej lengkap pnya...so xyah risau da nak pk ut kuar duit lg...byr time booking...setel da...tgl g jer....aku amik pakej kat rosa passadena hotel...rm600 utk 3h 2m....siap mkn sume...

1st day sampai2 jer dpt welcome drink...minum air jus....sdp gak...hehehe...sampai pun da lwt...pkl4 ptg...cek in trs lpk...jauh weh drive...dr chaah g cameron...merentas 3 negeri 2...

mlmnya ader candle light dinner...1st time...sumur hidup ni la skali kot...xtau la kalo akan dtg dpt g lg kn...romantik abis...mkn wastern lak...kyg xyah cite...dr starting dia g mkn utama lak...pas2 pncuci mulut lak...last2 air aku xabis...da full sgt2...


dalam blk after candle light dinner


ms candle light dinner

blk jer blk da tsandar kekenyangan...LOL...
bsk aktiviti tour lak...countryside tour...g mcm2 tempat...ladang boh, taman rama2, rose garden, ladang lebah, last g pasar awam lak...bli pe2 la yg ptt...tp aku xbli lg time ni...nak bli bsk jer...bwk blk trs...bli awal tkt rosak lak sayur2 tu...


kat taman rama2...bes...mcm2 serangga ader

ladang boh sg palas...xsjk sgt da time ni

after tour blk hotel...lunch lauk mcm2 beb....kyg x tkata...meriah mknn dia...hehhehe...naik la berat badan ku nanti...hahahha
elok jer tgh mkn hjn pun turun...mujur time kitorg g tour xhjn lg...pas mkn lpk jer kat blk...hjn kn...lyn movie kat astro...cite omputih...pas hjn g kuar jap...jln2 kat tanah rata...amik gambo...tp kamera ttinggal...so amik ngan hp jer la...jd la kn...

mlm g mkn steamboat lak...sdp gak...sjk2 mkn steamboat....tp x abis mkn...rasa syg lak tgk...tp prt da kt full...xbleh isi lg da...kena la stop...nak bungkus xbleh lak...hahhaha...


last night...steamboat lak...x abis mkn sampai...huhuhu

last day pg bgn lwt...kpenatan bjln smlm n kyg mkn steamboat lak...pas2 kms2 brg...nak blk da...xbesnya....rasa xpuas lg ddk c2...pas cek out g kea farm bli sayur n buah strawberi...abis dkt rm100 gak la bli brg2 kat c2...mcm2 syr pelik aku borong...dlm pjlnn blk singgah jap kat lata pe tah...kat tepi jln trn g tapah 2...ader air terjun...bli labu sayung...2biji rm30 jer....bleh letak kat rmh aku nanti...hehehe...

singgah kat proton servis tjg malim jap...baiki seat belt penunpang...ttiba je xbleh tarik...da aku kena ddk blakang...cam bos lak...elok tgh penin trn jln belok2...bring je kat blakng...LOL

pas2 blk highway jem lak...dr nilai sampai seremban...waduh...sabo jer la...sampai rmh da pkl10 mlm da...pntnyer....

Ahad, 29 November 2009

I'm not single...






ops...post kali ni da mcm tajuk movie lak...hehehe...motif post kali ni pun mmg nak bgtau yg aku x single lg da ni pun...now i'm mrs hafiz...hehehe...pn sila ya..bkn cik lg da...

so nak cite la psl wedding day aku ni...bes gak la...mbr2 ramai yg dtg mmeriahkn suasana...thanks all my fren yg sudi dtg dr jauh sume..siap konvoi lg...paling jauh dr kemaman nuuu...hehehe...appreciated all ur encourage to come...bes x dtg desa temu jodoh??LOL...

then pd tarikh 21/11/09 aku pun da jd la isteri org...isteri kpd mohd hafiz hakimi...LOL...love u so much my dear....lps 4thn couple...and 2thn bkawan jerk last2 jd laki bini lak...xsangka pun d gak...jodoh n ptemuan sume da ditentukn...

mula2 majlis nikah...start pkl 8.30pg...awal kn...mmg nak start awal pun...



pas2 siap lak utk majlis bsanding...xder la bsiap pe sgt..tukar baju ngan touch up sket jer...tema kaler hijau...pas2 mkn damai then sesi bgambo lak...nak letak byk2 gambo pun mls lak nak upload...tgk la mana2 yg ader jer ni eh...nak tgk lg byk bleh la jenguk2 kat fb aku tur...hehehe


Rabu, 11 November 2009

Master???

entry kali ni mcm kejutan sket...aku ttiba bleh lak tbuka pintu hati nak sambung master....betol la kt org kdg2 kt x jangka pun apa yg kt nak wat akan dtg...ble2 jer bleh brubah...dulu pas abis deg mmg rasa tobat da xmoo blaja lg...nak keje dulu la...tp ble da rasa kepenatan dan ketensenan bkerja ni aku pun rasa cam nak jd student blk jerk...cam bes jerk kn...2pun lps sorg mbr aku bgtau yg ex supervisor dia ms fyp deg hr 2 tgh cari RA...smlmn aku dok pk2 jer psl hal 2...bsk pgnya aku bgtau mbr aku yani...sbb tringat dulu dia d kt nak cont study...tgh cari mana2 lec yg nak RA...yela jd RA dpt gak income ttiap bln kn...so aku srh la dia tnya bape elaun lec 2 nak bg n pe research yg dia nak wat...ble dgr elaun ok then tajuk dia pun cam bes jer makin kuat lak rasa hati ni...


ni tgh pk2 lg ni...nak ke x nak ek?

mula2 aku tnya dulu my bie aku tu...yela kalo aku sambung time 2 da kawen ngan dia da...dibuatnya dia xkasi haru aku...so ble dia kt ok then srh aku tnya parents aku lak aku pun tnya la...2 pun da 2 hari pas2...pk pnya pk last2 aku tnya gak...siap wat post kat fb lg tgk vote mana lg byk...wakakaka...

at last aku pun dpt vote lg byk kat cont study...erm mmg tekad makin kuat la gni...

ble da decide aku pun start la plan ngan bie...2nd plan kena la cari rmh lak...survey pnya survey alhamdulillah jumpa gak rmh yg agak murah sewanya...xjauh sgt dr uitm dihatiku tu...hehehe...kebetulan org yg sewa skrg ni nak kuar end of dis month...so next month rmh tu da kosong...rezeki gak 2 kn...kalo x pyh nak dpt harga rmh sewa cam 2...nak2 area student...kalo student bleh la...ddk rmai2...sewa kongsi2...x trasa sgt...ni ddk 2 org...sewa sorg jerk byr...mmg sakit gak 2...


aku da tsenyum gumbira pas da decide yg mana 1...
so pasni bleh pk masalah lain lak...

yeah setel da 1 masalah aku...so pasni bleh tumpukn sepenuhnya utk setel majlis kawen aku lak...ble cite majlis kawen lak aku n my bie da tempah da honeymoon package kat cameron...wah3...x sabonyer nak g...aku nak g tgk bunga lg...lawo2...hr 2 g kjp sgt...xpuas lg jln2 kat c2...yela g blk hr...kali ni bleh jln puas2 sbb aku g 3h 2m...wah3...ni yg aku suke ni...g jln2 makan angin...i like it...LOL^^

_______________________

Selasa, 10 November 2009

New entry...

xtau nak bg tajuk pe lak kali ni...so tulis je la new entry...lama gak da x update blog ni...bz la sgt2 da ni...11 hari jerk lg kn...mana xbz oi...wakakaka

so nak cite psl last 2 week pnya cite...yela dkt 2mgu x update kn...last 2 weekend hr 2 aku g weeding mbr sek aku kat teknik dulu...june...mak ai makin tgi lak aku tgk dia..."ke aku yg makin rendah?"...confius...^^

aku g kjp jerk...yela sbb my bie nak blk pj da ptg 2...krg tlewat lak...so pg la aku g...sampai rmh june dlm pkl11 lebih..xsempat la tgk june sanding...mbr2 lain pun xsempat nak jumpa...so pas mkn borak2 ngan june jap trs gerak blk...tgk meter kete da lebih 1000km...mak kena bwk g service ni...

nak jadikn cite bleh lak g bp g2 jerk xtnya kat proton cust service...hr ahad kn xsume kedai buka...da sampai kat bp kat bkt pasir 2 tgk2 tutup lak...yg buka eon service jerk...bie kt xbleh service kat c2 nanti warranty void...so bru ler bleh nak call customer service...dia bgtau kat yong peng ader...adus tau xder la aku dr kluang 2 g sampai bp cari cust service...buang ms n duit myk jerk...so jd pengajaran pasni...huhuhu

pas2 service grk blk elok2 jer angah pun bru siap kms2 brg dia...blom mks kete lg pun...so bie pun kms2 brg dia nak blk...tumpang kete angah...

pas2 spanjang mgu lps aku bz...wa persiapn pe yg ptt...g bli brg2 yg xcukup lg...

weekend bru ni aku g air hitam...ngan parents aku...cari door gift utk kwn2...yg ader xcukup...tp yg ni version lain lak...so sape cpt dia dpt...hehehe...hope stok cukup la...byk da ni rasanya...

pas2 makcik2 dtg tlg wat rempeyek...smlm diorg dtg wat tumpi lak...wat mcm2 gak...baju aku pun da siap...smlm bleh lak tailor 2 anto...mujur kwn2 ayah jerk...xpe aku pun da byr da kat dia...dia siap bg pinjam set skirting utk meja mkn tetamu lg...wahh...sgt suke...lawo la nanti...org sponsor 2....

meja mkn lak sume guna kazen pnya...dia bg pinjam...stok dia pun byk...so xyah bazir2 nak bli ke tempah ker...da ader org sponsor...sewa mak andam pnya pun dia guna kain2 tpakai gak...so ader aku kesah...janji xmbazir kn3...

smlm mak aku bleh lak wat kelambu utk blk pengantin...nenek aku kt da mcm zaman dulu2 lak ader kelambu...lantak la...janji cantek...tema campur da majlis aku gni...wakakaka...but i like it...thanks mak...kalo mak xder xtau sape nak wat sume 2...

pelamin lak angah aku pnya keje...dia da offer diri nak wat...mmg syok aku ramai nak sponsor kn..cameraman pun angah aku...like it...sume hasil keje family sendiri jerk...make up jerk kena amik mak andam...xder lak org nak sponsor...sume kt tkt xlawo...xpe la kn...kira da byk save da ni...wakakaka

2je la kot cite bru2 ni...lain xder...

Khamis, 29 Oktober 2009

Konvo ku....

Yeah akhirnya dpt gak scroll aku ni...hahaha...sukernyer...yg hepi nya konvo dpt jumpa mbr2...

g sana hari sabtu mlm...naik train jerk...nak amik kete kat sana...so 1 family naik train...adik aku pnya la hepi nak naik train lg...kali ke 2 dia naik train..xtdo dia mlm 2...dok tgk luar jer...ntah pe yg nmpk gaknyer...xphm betol aku...

adik aku da boring da tgu tain xsampai2..

sempat lg 2 g posing kat papan tanda...LOL^^

sampai kat kl sentral pg lg...dlm pkl 6.30 pagi g2...org xbrape ramai...yg ader pun org yg nain train jer...almaklumlah hari ahad...mana ader org nak g keje kn...so q nak bli tiket train pun xpjg...xder org q pun...aku g trs jerk...dpt la half price sbb ader tiket train...pas2 trn la kat platform nak tgu komuter sampai...adik aku dok x sabo2 nak tgu komuter sampai...pas2 naik komuter smapi pdg jawa...bie da tgu da nak amik...naik kete baru...hehehe....1st destination g kat masjid negeri...mandi dulu..nak cek in hotel xbleh...pkl3 bru bleh cek in...pas mandi2 sume angah pun dtg...g bekfes kat kedai trs gerak g morib...angah nak anto awek dia kursus kat sana...so ikut skali la...jalan2 skali...

ptg bru gerak blk ke sa...smpai trs g cek in hotel...beso gak apartment intekma 2...not bad la banding ngan harga...ader peti sejuk, aircond, heater, tv dsb...
so lepak2 la ptg 2...adik aku n angah aku da g swimming kat kolam renang hotel 2...xbwk baju lak nak join...cam bes jerk...mlm 2 angah tdo c2 gak...mls nak blk dia kt...pg2 buta bru grk blk...keje...


jelez2...xdpt berenang same...

so aku pg bgn siap2...nak kena g fac dulu...dekan nak amik gambo sama2...huhuhu...ader gak gambo aku ngan dekan...jadilah kn...wat kenangan...kat c2 jmpa la zana, ct, ayie, ira, linda, bf baru ira *muka dier familiar beb*...LOL...
bie boring da tgu aku bsiap...hah sempat lg posing b4 g fac 2...LOL^^


gambo ngan dekan...pas2 gambo ngan bie lak...ader gak kenangan gambo pakai jubah konvo kat fac...


pas abis gambo sume aku g mkn ngan zana, arif n mak dier...tumpang zana jerk sbb bie nak blk hotel amik family aku...jd driver lak dier...cian bie cuti sbb aku nak konvo...so pas mkn trs g HEP..bkumpul kat c2...jumpa la sume mbr2 sperjuangan dulu...mak ai rindunyer ngan momen2 time study dulu...bes jer...hepi sokmo...rasa nak blk time blaja dulu jer...but no turning back la...huhuhuh^^

time beratur 2 sempat la distribute kad kawen aku...so ucapan pun byk da aku dpt...hahaha...blom smpai masa lg da byk wish da...pas2 bratur dia cek kot2 ader H1N1...siap bg mask lg srh pakai...pakai time q jer...pas msk dwn sume buka...pns beb..xthn...aku kena ddk 1st row...org no 14...kena la ddk 1st row....excited gak...tp kureng skit la konvo kali ni nak banding time aku diploma dulu...diorg xsebut nama kali ni...pakai jalan jer...xsyok la kn...harap nama jer tulis atas screen...


gambo aku atas stage...kemain sengih lg...*wink..wink*...

abis jer majlis g kuar amik gambo ramai2...same2 ngan kwn2...family...ptg 2 gak gerak blk..pntnyer...but im enjoy it...hepi sgt2...last momen kat uitm kot...xtau ler ble lg aku nak jejakkn kaki kat uitm lg...sedeynyer...huhuhu^^....






horrey!!! i like dis picture most...^^

nak tgk gambo lg...bleh g kat fb aku yerk...mls lak nak post kat cni...nanti2 la kalo aku rajin aku tambah slide show lak...hehehe

............................................

Sabtu, 17 Oktober 2009

konvo mood...

mlm ni aku nak gerak da g s. alam...naik train jerk...ngan family aku...smpai sana pg subuh ler...tunang aku amik ngan kete baru kitorg...huhuhu...xsabo gak aku nak tgk...lama da myimpan...

mlm ni naik train dlm pkl 2 pagi...smpai kl sentral 6.30 pagi...g padang jawa naik komuter...tunang aku tgu kat c2 jer...msk kl krg jem lak...pyh...mlm 2 tdo kat intekma...ssekali bwk family tdo hotel...krg da kawen bajet da lari ke lain lak...ni jer la yg mampu...hehehe...xsabo lak nak konvo...excited...padahal dulu dip da mrasa konvo da....

smlm ptg aku xkeje...cuti deepavali....yela sek tamil...mst nak cuti extra...smpai hr slase aku cuti..so da alang2 cuti aku pun g la pejabat agama daerah segamat...nak interview n anta borang pmohonan nikah...da setel sng...sbb yg ni leceh skit coz rmh aku jauh dr bandar...nak g kena amik cuti lak...time ader masa ni baik g...

so ms interview 2 ustazah yg pnemuduganya...cuak gak...tp sbb da tau hint2 soklan yg dia tnya rasa yakin gak la kn...juz nervous 2 mmg da ader...xbleh nak elak...even g mana2 pun interview yakin camne pun mst nervous 2 still ader gak...huhuhu...

soklan2 yg dia tnya xder la ssh sgt pun...basic agama jer...doa qunut, doa iftitah, al-fatihah, rukun nikah,niat mandi wajib, syahadah ngan tanggungjawab suami isteri...kalo solat xtinggal, puasa, rajin mbaca insya'allah mst lulus la...benda yg slalu kite wat ttiap hari kn...xkan ler xbleh jwb...hehehe...wat ever pun kdg2 kite bleh blank gak time 2...nervous pnya psl...cam aku smlm time dia srh bc doa qunut...ttiba bleh blank starting dia...so istigfar byk2...rilex,tenangkn diri, bru bleh igt...alhamdulillah...sume pas...bleh jwb...benda ni xder la mnakutkn sgt...ustazah dia pun baik jer...bg nasihat sume pas2...sume nasihat2 bguna pas kawen nanti...bgs gak interview ni sbnrnya...bleh kt tnya pe2 kmuskilan kat pnemuduga kt 2...malu btanya sesat jln..x g2 ker?..huhuhu...

pas2 da setel interview amik borang yg da siap sign kelulusan sume byr la harga borang 2...rm20 sumenya...so utk bakal2 pengantin yg nak reg kat negeri jhr...jgn lupa bwk duit time ni...krg xdpt lak nak amik borang...hehehe...negeri lain aku xsure lak kena bape...cam tunang aku org ganu...hr 2 dia juz byr borang pmohonan rm2 jer utk mintak kebenaran...borang HIV dia free...kat jhr sume borang dia standard kn n bg harga skali...nasib ler aku yg kena byr...huhuhu...xpe la yg nak kawen aku gak kn...

Khamis, 15 Oktober 2009

Kad Jemputan

Da siap da kad jemputan aku...wat sendiri jerk...sng cite...huhuhu...save budget...krg wat mhl2 xcukup bajet ssh gak...skali tgk jer pun bg kat org kn...ni dia kad jemputan aku...xtau ler lawa ker xkn...huhuhu



ni muka depan ngan peta rmh

yg ni bru la isinya...simple jer kn...sng n mudah...hehehe

Isnin, 12 Oktober 2009

Gambo ms amik jubah hr 2...(amik dr bel)...huhuhu




gambo ni sume masa bru jer lps amik jubah...masing2 sebok try jubah yg diorg bg...xbleh pilih...amik jer pe yg dia bg...so jubah aku agak besar la skit...yela size s...masa diploma dulu xs...2pun cam besar gak...kali ni dia xkasi amik sendiri...dia tgk size bdn kiter trs bg...huhuhu...sabo jer la...pjg lak 2...kena jahit skit la...

tgk la gambo 1st 2...kaki aku nmpk skit jer...labuh gile jubah ni...komfem aku jahit kasi pendek skit....hahaha

Coming soon event!!!

weekend semalam aku g sa...amik jubah utk konvo next week...19/10/09...xsabonyer...mmg hepi jer...dpt lepak ngan mbr2 blaja dulu...oh i miss my old time...^^LOL

aku gerak dr rmh pkl 1.15pagi sabtu...awal gile g...mmg excited la...smpai kl sentral dalam pkl 6.30 trs g naik komuter g pdg jawa...xsmpai sejam smpai sana my bie da tgu nak amik...lamernya xjmpa bie...rindu...huhuu..pas2 g brakfast jap kat mamak sek7...byk gak da brubah sek 7 ni...bru 2bln lebih aku xg sana...da ader mcm2 da...siap ader plaza perabot da...cam kat kl nuuu...huhuhu

pas2 bajet nak lepak jap jer kat mamak 2...skali hjn lak...da smpai pkl9 lebih bru aku g rmh ayie...tq ayie coz ko bg aku tumpang tdo rmh ko mlm smlm...pas2 lpk jap rmh ayie, mandi2 tgh hr aku kuar ngan my bie...hajat nak bli baju tp xjumpa lak baju yg sesuai...g cari kasut pun xder yg berkenan...pas asar g2 aku blk rmh ayie coz my bie da pnt...yela dia bru jer smlm blk dr singapore...2hari 1mlm kat sana...ikut bos keje...

ptg 2 tdo ler smpai pkl6..pnt 2...bgn2 solat nore pun smpai ngan alop...rupanya mlm sabtu alop tdo rmh pakcik nore...diorg dr nilai berdua...mlm ni planning nak lepak ngan mbr2 lain kat hakim...lama da xjmpa diorg...rindu giler...huhuhu...so kitorg pun siap2 la mlm 2 nak kuar...pas maghrib g2 nani lak smpai...ader la kjadian klakar yg jd time 2...lebih kurang pkl9 bru kitorg gerak g hakim...aku g ngan bie...da janji ptg td...nani n nore g ngan ayie...

smpai2 jer alop, adnan n bape org bdk laki lain da smpai da...so kitorg pun ddk order mknn...pas2 sorg2 ler smpai...smpai sambung2 meja byk kali coz xmuat...tp aku lupa lak bwk kamera time 2...so xder la gambo...hahaha...last2 ira pun smpai bwk brita gumbira...i'm hepi 4 u my fren...kitorg lpk2 smpai dkt pkl1 gak...pas2 anta ira g ole2 sek18 coz mbr dia amik dia kat c2...da tgu da pun...bsk dia nak g seremban ader weeding so kirim amik jubah kat aku jer...small matter la...

blk2 pnt da sume tdo smpai pg...bgn2 subuh pun da dkt pkl7 da...pas2 msg2 smbung tdo blk...kpenatan...aku agak2 dlm pkl10 lebih g2 da siap2 nak kuar ngan bie...nak sambung misi mencari kasut smlm...still xjumpa...lunch kat mc d ngan bdk2 ayie,nani,nore,zana,yani,alop,paan n bie ku syg...dkt pkl2 bru grk g surau sek2 solat jap trs g msk uitm....bkobar2 nak jd org awal amik jubah...dlm buku start amik 2.30...skali smpai da ramai org pun amik...jumpa la ngan geng2 ganu sume...pas2 tserempak ngan aa n yan, zaki, umar n bdk2 lain yg lpk skali mlm smlm...pjg lak procedure nak amik 2...q pjg da...pas amik 2 sume pakat xg raptai...cam bajet da reti jer sumenya...hahaha..da d pengalaman da msg2 ms diploma dulu...hehehe....

pas2 agenda lpk2 bsama mbr2 lg...venue kali ni kat sek 2 lak...menu abc special...alop belanja...tq alop my pren...btuah nore dpt alop...hahaha...lama gak aku lepak c2...agak2 da asar da bru msg2 igt nak gerak...2pun ms kitorg da nak blk ader lg dtg mbr2 yg lain....xpe ganti trip lak...hehehhe...aku g kedai buku jap ngan bie nak bli kertas wat kad...pas2 trs blk rmh ayie...nak mandi n kms2 brg coz mlm ni nak naik train da blk...waaaa....xbesnya bsk keje....rintihan dr hatiku...xpuas lg jumpa ngan mbr2 sume...huhuhuu...

smpai rmh ayie nore n nani da blk da...pantas btl diorg ni...huhuhu...pas2 aku pun lpk2 jap ngan ayie, borak2 cite2 lama n baru...smpai xnak bhenti rasanya...da dkt maghrib bru mandi n siap2...pas maghrib bie dtg nak anta kat kl sentral....dlm ati cpt la ms blalu...xsabo nak tgu next week...nak jmpa mbr2 lg...huhuhu....

smpai kl sentral g mkn jap kat kfc...pas2 elok2 siap jer pengumuman train nak blepas pun bkumandang...aku pun bgn la ngan ati yg berat nak blk chaah ni...xpuas lg jumpa bie...erm...sabo ler wahai ati ku...next month jer pun....hehehe

da naik train sume bajet nak gerak da pkl 9.30 tu...skali ader technical prob lak...da delay sejam lebih...2x tukar generator coach...2x bgelap dlm train 2...akhirnya smpai la gak kat stesen kretapi labis pkl 3.10 pagi tu...mak n ayah da tgu da...blk2 rmh pnt gile trs tdo...atas train tdo gak...tp da dkt2 nak pkl2.30 tu da xtdo da...tkt tlepas stesen lak...haru krg...huhuhu...

pg2 bgn mmg mls gile rasa nak g keje...la ni keje xsiap2 wat lg td...camne 2?

Jumaat, 2 Oktober 2009

Hasil kerja Bengkel Penghasilan Klip Video Korporat Sekolah

ni la hasil dari bengkel yg aku g hr 2...bz skit bru skrg dpt upload...huhuhu...wat monthly report utk skmm...
xder la canggih mana...i'm juz d beginner...so byk lg kekurangan yg bleh diperbaiki...ni hasil tg kumpulan aku...

enjoy!!!...

tp mmg syok tau bengkel 2...happening...i like it...hope get more...huhuhuhu...kalo bpeluang lg mmg nak g lg...

:)



thanks wat sume ahli kumpln aku yg lain...;)

"jgn lupa letak subtitle pas ni...."...hehehe

.....................................................................................

Selasa, 29 September 2009

Bengkel Penghasilan Klip Video Korporat Sekolah

hari ni aku kena g bengkal lak...kat PKG Segamat Baru...2hari...hari ni ngan bsk..
syok gak benda ni...cam guna video maker gak...tp bleh wat byk2 layer...mmg syok...tp psl bru blaja jd leceh lak nak edit sume2 2...krg da terer bleh la wat mcm2...hahaha...

nanti bleh la aku wat video weeding aku sendiri...syok gak kan...hehehe...;)

xpe krg kalo jadi aku post kat cni...bleh la korg tgk eh...xtau la jadi ker x...sy bdk bru blaja...
wat everpun bengkel ni mmg syok...aku g pun ganti ckg yg pttnya g tp dia cuti sakit lak smgu...ckg2 lain lak sume bz...yeke?...hahaha...xtau la aku...xkesah la tu...kalo x xde la aku dpt ilmu bru kan hr ni...bleh la bguna gak...tp kalo dia wat bengkel wat website pun syok gak kan...mmg aku nak blaja sgt wat website...wat website bodo2 guna templete 2 bleh la...nak wat yg adv2 xreti lg...not yet...kena blaja lg tambah ilmu la kan...

edit sana edit cni...bleh jd...templete bleh la...kalo guna publisher pun simple gak...forntpage pun tau skit2...joomla xpnh try lg lak...installer xder...kalo x bleh gak aku try explore..xssh pun kalo benda da d dpn mata...tinggal kite try wat jer kan...huhuhu...^^)

ok la bengkel nak start blk da ni...td rehat 2jam utk mkn n solat...mkn free kn...syok jer...^^)

Ahad, 27 September 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri...

lama gak da aku xpost kat blog aku ni...bz skit raye2 ni...so wat ever pun nak wish la Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kalo2 aku der tersilap kata dan tkasar bahasa dalam dok sok sek sok sek kat blog aku ni...aku sekadar insan biasa yg x kan lari dari wat kesilapan...huhuhu...^^


besday kek mak aku...blueberry

ble cite pasal raya ni mmg bz la kan...dr hr raya ptama lg mmg bz da...ops silap...dr 2hari lg nak raya...yela jumaat g bli brg2 nak msk utk raya...mcm2 gak shopping...pas2 hr sabtu bz msk2 lak pas2 anta2 mknn kat rmh jiran2 sebelah...munjung kt org jawe...mlm raya biasa la rilex2 tgk tv lps pnt di siang hari nya...susun kuih kat atas meja...pagi raya kms rmh, mandi, siap2, salam2, aku xg mayam raya tp...pas2 g kubur...then g braya rmh pakcik2 n makcik2 aku....mlmnya lak d aktiviti berbeza skit....bakar sate buatan sendiri...pas2 sambut besday mak...tgh2 mlm bakar sate 2...syok gak...


nampak sedap jerk kan...xsabo nak mkn...^^)mkn2...


pas2 raya ke2 lak g blk kg kat bp...parit besar...mlmnya bakar kambing seko...wat kenduri 1family...makan ramai2...meriah smpai xcukup mkn...raya ke3 lak blk rmh blk tgu org dtg raya...pnt mlayannya...mlm lepak da...raya ke4 lak g braya kat rmh sedara mara..sambung blk...smlm tgu org dtg raya jerk...ni time aku lak braya...sambil braya g segamat jap byr yuran konvo ngan cari brg skit...utk majlis bln11 krg...da dkt 2...pas2 raya ke5 lak g air hitam...bukan g braya tp g bli brg2 utk majlis bln11 nanti....bt=yk gak mborong 2....byk yg offer...da dkt hjg2 thn ni kn mmg offer la sume kedai...

aku bli doorgift special utk mbr2 yg dtg nanti..sape xdtg xdpt la ya...huhuhu...^^

pas2 raya ke7 lak ddk rmh tgu tetamu dr kg dtg...wah ramai btl...meriah rmh...aku pun pnt mlayan...raya pnya psl kn...bkn ttiap hr pun...raya ke8 pun g2 gak...dtg lg org...pnh rmh...huhuhu...pas2 raya ke9 ni da keje da ni...hahaha...smgu cuti raya xpuas lg lak rasanya....

Jumaat, 18 September 2009

program selepas UPSR

isnin n slasa hr 2 aku d wat program utk bdk darjah6...juz kursus ms ofis jer...2hr 2 sempat ajar ms word ngan ms power point...pas2 plan khamis td n jumaatt bsk nak wat utk 2nd group lak...lps raya bru smbng ms excel n ms publisher....skali hari rabu pg 2 dpt arahan bru dr gb lak...dia srh wat klas komputer utk bdk darjah6 lps waktu rehat ttiap hr smpai bln11 krg...huhuhu...pe la aku nak ajo diorg ttiap hr ni...mujur 2klas jer...lg 1klas der protim...mmg ajor ms ofis jer la kat diorg...yg lain2 akan dipikirkn kemudian...at least next 2 mont aku da xpyh pk nak wat program da...da dpt da program utk dtulis dlm report blnn...huhuhu...ajo jer la mana yg aku tau...mujur sek ren xder la adv sgt diorg 2 kan...
pas2 mslh tenet aku stilll xsetel2 lg...pas raye krg kalo xder gak aku amuk blk GITN 2...hehehe...cam terer jer...kena push skit diorg ni...kalo x xdpt ler...pas2 hr 2 ader wat meeting ngan fs skmm...bincang pe yg ptt...tp yg besnya xpyh msk sek hr 2...lps skit tensen aku ngan prob yg mcm2 kat sek 2...hangin jerk...sabo2 bln pose ni...


aku yg tgh mmikirkn mslh negara...huhuhu...cam pm lak...


next month aku bz skit...19hb nak konvo...11hb kena amik jubah...pas2 3 n 4hb aku nak g kursus kawin lak...25hb nak g rmh mbr aku kawin...fuh...punuh da weekend aku ngan aktiviti berpaedah...hehehe...

next 2 month lg la bz...jgn tnya la...ngan persiapn sume...alahai pntnye...blum smpai ms da pk pnt da...huhuhu...mujur program upsr 2 smpai 10hb jerk...kalo x pengsan aku...;p

bln12 lak planning nak honeymoon...erm kat ne yg bes ek?....



retro betol gambo nie...huhuhu...gambo time besday aku thn lps..thn ni xdpt sambut ngan bie...sambut ngan family jerk...




Khamis, 17 September 2009

hadiah besday...

bru2 ni besday aku...12/9/09...huhuhu...btambah lg umur aku...makin tua da...
xg mane pun...bln pose kan...g jln2 kat bp jer cari kasut nak wat pakai kawin krg...pusing2 jumpa gak...harga xla mhl sgt rm 40++jerk...jimat bli time offer ni...huhuhu...pas2 g cari baju ayah lak...tshirt n sluar...70% offer aku pun rembat la spasang utk bpk aku...ok la 2...mak aku nak dibelikn xnak lak...dier nak brg dapur jer la 2...set pinggan mangkuk...bru suke...huhuhu...nama pun suri rmh kn...



yang ni hadiah besday aku tunang aku bg....cam bdk kecik lak...but i like it...thanks bie...:)

besok cuti da...suke aku...akhirnya dpt cuti lama2 skit...pnt da keje...so td aku pun kms la lab 2...sapu n mop lantai...bersihkn abuk2 sume...pkl10 bru siap...pnt btl...da la pose...smlm gpk kt nak anta bdk tlg xder pun nmpk byg...harapan jer la...last2 sume aku wat sdiri...trime jer la kn...aku gak nak dok c2 ttiap hr...kalo bersih sejuk skt ati nak g keje kn...

pas2 kat cni nak wish la slmt hr raya wat sume umat islam diseluruh dunia...smoga aman sentosa...maaf zahir n batin kalo ader tguris ati, tsilap kate...daaa

Khamis, 3 September 2009

SchoolNet prob...

setelah puas aku mcari solution utk mslh ketiadaan tenet kat sek ni akhirnya aku dpt jlnyer...2pun kalo ok speed broadband aku ni...huhuu...aku dgn kmahiran ict yg xseberapa ader ni dah godek2 pc n laptop aku 2 utk wat sharing network...last2 bjaya gak...terer gak aku ni...blaja dr pngalaman btl la...lain la kalo aku amik course comptr...mmg sah2 blaja nak2 kalo major in network...huhuhu

pas2 utk kepastian psl talian schoolnet yg da x berfungsi dekat 2mgu ni aku pun email la en ridzuan...org dr GITN...ni email jawapan beliau

Assalamualaikum,

Untuk makluman, perkhidmatan wireless tidak dapat dibaiki oleh kontraktor eB Technologies disebabkan masalah kewangan syarikat tersebut (kegawatan ekonomi) dan pihak GITN dalam proses untuk menukar kesemua talian wireless yang tidak berfungsi kepada talian ADSL dengan kos yang ditanggung oleh pihak GITN. Walau bagaimana pun, dimaklumkan juga kesediaan infra ADSL bergantung kepada jarak sekolah dari ibu sawat TM dan pihak GITN & TM akan mempercepatkan pemasangan talian tersebut.

Harap maklum,

Mohd Redzuan Md Hazani

Pengurus

Pemasaran, Jualan & Komunikasi

GITN Sdn. Berhad


pas2 ble aku tnya ble bleh settel ni lak jwpnnyer...

En.Redzuan,

Seperti yang telah saya laporkan sebelum ini, SJKT Cantuman Chaah terletak melebihi 5 km dari bangunan Exchange terdekat. Teknologi ADSL memerlukan sekurang2nya ia mestilah terletak dalam lingkungan kurang 4 km dari Exchange.

Pihak TM sedang membuat ujian ke atas talian tersebut. Awal bulan Ogos yang lepas, pihak TM telah pun siap memasang nombor telefon di sekolah berkenaan iaitu 07-9263387. Bagaimanapun, ciri2 ADSL tidak dapat dihidupkan atas sebab di atas.

CUSTOMER NAME

GITN SDN. BHD (JBD7074-SJK(T) CANTUMAN CHAAH)

ACCOUNT NO

F941405766506

SUBSCRIBER NO

00709263387

SEGMENT CODE

K50 - GOVERNMENT

SERVICE TYPE

TEL

ADSL IND


STATUSCODE

20 - WORKING

CONNECTDATE

10-AUG-2009

SERVICE ADDRESS


Hasil siasatan akan diperolehi dalam masa terdekat. Hasil keputusan hanya ada dua. Pertama, jika adsl tiada masalah, minggu ini@paling lewat minggu hadapan, pemasangan dapat dibuat. Kedua, sekiranya bermasalah, pemasangan akan dibatalkan.

Terima kasih.


last2 ble aku tnya kalo xbleh gak ADSL 2 camner...

die pun kt solution n option terakhir guna la VSAT...hhuuhu...mcm jd downgrade jer...bkn upgrade gni...sabo jer la

Rabu, 2 September 2009

Tensen!!!

nape ek?...aku tgh tensen ni...ntah la..ble pk2 blk mana d keje yg sng kn...tp kalo keje yg tensen camne?...aduh ngan situasi di tempat keje lg...mau x tensen aku....sabo jer la....

ngan internet da smnggu lebih xder lg...camner aku nak wat in house gni...

pas2 ngan pk nak isi buku log ni lg...tiap2 jam aku kena tulis pe yg aku wat...tulis utk shari terus kn sng...cam2 hal la gb aku ni....geram...aku da tulis dia kondem lak...krg xtulis kena mrh lak...xder idea da nak tulis pe...kalo ckg lain la...mmg tiap2 jam diorg ngaja subjek lain2...aku ni nak tulis per?...nape la kpkk xwat seragam jer buku log ni...kan sng keje aku...xder la dia srh aku isi buku log yg haru biru ni...

xd ati btl nak g keje gni...dugaan btl...sabo2...huhuhu...nak wat aktiviti pun xbgtau camner procedur...ble aku ckp bkn dier nak dgr...sabonyer aku....

Isnin, 31 Ogos 2009

Salam MERDEKA...

hr ni da 52 tahun Malaysia Merdeka....so semperna merdeka kali ni aku pun nak wish la hepi merdeka day 2 all malaysians...sape2 yg xngaku penduduk malaysia xyah la bace ni...huhuhu...

kat cni aku nak kongsi 1 link ngan korg...portal psl negara kt ni....so time ni la korg bleh imbas kembali sejarah negara...knl ngan tokoh2 negara...kenang jasa2 mrk2 yg da byk bjasa ms nak merdekakn negara kt ni...

http://sejarahmalaysia.pnm.my

Jumaat, 28 Ogos 2009

KEPALSUAN HADIS KELEBIHAN TARAWIH

Di sebabkan skrg ni bulan ramadhan so byk la email tentang fadhilat2 solat terawih...da lama da benda ni ada...tiap kali bln ramadhan ramai la yg dok forward email2 mcm ni...pas2 kbetulan hari ni aku agak free so try la search tentang fadhilat2 ni sume...juz curious nak tau kbenarannya...yela skrg ni mcm2 cara org kafir nak wat utk kelirukan kt umat islam...cam wujudnya al-quran bru yg da byk diubah suai isinya...so be carefull sume umat islam...kdg2 niat kt baik tp kt ttipu...

so nak dijadikan cite tgh dok search2 tur tjumpa kat website jakimpsl fadhilat2 solat terawih ni...tkejut gak...byk hadis2 yg digunakan dlm fadhilat2 tsebut hadis palsu yg x diketahui kesahihan nya....berikut sku d copy paste post psl hal ni kat website jakim...yg dikeluarkan sendiri oleh mufti terengganu...

"Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang. Puji-pujian bagi Allah Subhanahu wata'ala, selawat dan salam keatas junjungan kita Nabi Muhammad Sallaahu 'alaihi wasallam serta para sahabatnya.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini satu hadis tentang kelebihan tarawikh pada malam-malam ramadhan telah tersebar dengan meluas sekali. Media-media elektronik,media-media cetak serta media-media massa turut sama memainkan peranan mereka menyebarkannya melalui akhbar-akhbar, dairi-dairi Islam, TV, radio, risalah-risalah dan lain-lain dengan harapan semoga mereka mendapat saham dalam usaha menggalakkan umat Islam supaya rajin beramal ibadat terutamanya dalam bulan yang diberkati itu.
Hadis yang dimaksudkan itu ialah satu hadis yang agak panjang kononnya diriwayatkan oleh Sayyidina Ali r.a. yang sebahagian darinya adalah seperti berikut : "Diriwayatkan oleh Sayyidina Ali bahawa Rasulullah s.a.w. telah bersabda berkenaan dengan fadhilat sembahyang tarawih pada bulan Ramadhan antaranya:
· Malam Pertama: Keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama seperti mana dia baru dilahirkan (mendapat keampunan dari Allah Taala).
· Malam Keempat: Mendapat pahala sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.
· Malam Keenam: Allah kurniakan pahala kepadanya pahala malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul-Ma`mur (sebanyak 70 ribu malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah akan mendoakan supaya Allah mengampuni dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang tarawih pada malam ini.
· Malam Ketujuh: Seolah-olah dia dapat bertemu serta menolong Nabi Musa A.S. menentang musuh ketatnya Firaun dan Haman.
· Malam Kelapan: Allah mengurniakan pahala orang sembahyang tarawih sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Ibrahim A.S.

· Malam kesembilan: Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W..
· Dan kelebihan-kelebihan seterusnya sehingga sampai kemalam yang ke-tiga puluh

Namun begitu setelah diajukan pertanyaan kepada beberapa tokoh agama tanahair tentang kedudukan hadis ini, dari manakah ianya diambil, semuanya tidak dapat memberikan penjelasan. Dan setelah diteliti dalam kitab induk hadis seperti Sunan Sittah dan lain-lain kitab hadis lagi, ianya tidak ditemui. Begitu juga dalam kitab-kitab hadis palsu (maudhu`aat) sendiri pun tidak didapati hadis ini. Ini menunjukkan bahawa hadis ini merupakan satu hadis yang baru diada-adakan sehingga ulama-ulama hadis dahulu yang menulis tentang hadis maudhu` pun tidak mengetahui akan wujudnya hadis ini.

Kita tidak menafikan kelebihan sembahyang tarawih dan kedudukannya didalam sunnah. Namun begitu kita tidak mahu umat Islam tertipu dengan berbagai-bagai janji palsu yang menyebabkan umat Islam mengerjakan amalan-amalan kebaikan dengan mengharapkan sesuatu yang sebenarnya tidak akan diperolehinya. Dengan tersebarnya hadis-hadis palsu seumpama ini juga akan mencemarkan kesucian hadis Rasulullah s.a.w. yang dipelihara dengan dengan begitu baik oleh ulama-ulama kita dahulu.

Rasulullah S.A.W. telah pun memberikan amaran terhadap orang-orang yang mengadakan pendustaan atas namanya dengan ancaman yang berat sebagaimana sabdanya : Barang siapa sengaja mengadakan dusta atas namaku maka hendaklah dia menyediakan tempatnya dalam neraka. (Bukhori, Muslim)
Hadis ini diriwayatkan dengan banyak sekali sehingga sampai keperingkat Mutawatir. Ancaman ini merangkumi segala jenis pendustaan keatas Nabi S.A.W. sama ada dengan maksud memberi galakan supaya rajin beramal ibadat ataupun ancaman supaya menjauhi segala larangan Allah (targhib dan tarhib).
Mulla Ali Qari dalam Al-Asrarul-Marfu'ah selepas membawakan lebih dari seratus riwayat hadis tentang pendustaan atas nama Nabi Muhammad S.A.W. menukilkan kata-kata Imam Nawawi dalam syarah Muslim. Kata Imam Nawawi: Haram meriwayatkan sesuatu hadis palsu (maudhu`) bagi orang yang mengetahui bahawa hadis itu maudhu` atau dia hanya menyangka hadis ini maudhu`. Siapa yang menceritakan hadis yang dia tahu atau dia sangka bahawa ianya maudhu` serta dia tidak menerangkan keadaannya maka dia termasuk dalam ancaman ini. Katanya lagi, tidak ada perbezaan dalam pengharaman pendustaan atas Nabi Muhammad S.A.W. di
antara hadis tentang hukum-hukum dan hadis yang bukan berkenaan dengan hukum seperti hadis yang mengandungi dorongan serta galakan beramal ibadat, hadis-hadis nasihat dan lain-lain. Semuanya haram termasuk dalam sebesar-besar dosa dan sejelek-jelek perkara dengan ijmak ulamak Islam… seterusnya dia berkata: Ulama-ulama telah pun sepakat tentang haram berdusta atas nama orang-orang biasa. Bagaimana pula dengan orang yang kata-katanya adalah syariat, kalamnya adalah wahyu dan berdusta atasnya adalah pendustaan atas Allah juga. Fiman Allah bermaksud: Tidaklah dia mengucapkan mengikut kemahuan hawa nafsunya. Apa yang diucapkan tidak lain melainkan wahyu yang diwahyukan. (An-Najm: 3-4).
Di dalam hadis tersebut nampaknya ada galakan supaya umat Islam rajin untuk melakukan amalan terawih dalam bulan Ramadhan seperti mana kita sering dapati hadis ancaman terhadap orang yang meninggalkan sembahyang yang mana sebenarnya hadis itu pun telah di reka atas nama nabi Muhammad S.A.W. seperti contoh satu hadis yang sebahagian darinya berbunyi: Jika seseorang itu meninggalkan sembahyang zohor dosanya adalah seperti dia berzina dengan ibunya sendiri.Jika dia meninggalkan sembahyang sembahyang asar dosanya adalah seperti meruntuhkan kaa'bah..
Adakah tidak cukup dengan janji ganjaran dari Allah bagi orang yang menghidupkan malam Ramadhan yang terdapat dalam kitab hadis shahih contohnya hadis yang bermaksud: Sesiapa yang menghidupkan malam ramadhan dengan penuh keimanan dan mengharapkan ganjaran dari Allah diampunkan dosa-dosanya yang lalu. (Al-Bukhari)
Dan adakah tidak cukup dengan ancaman terhadap orang yang meninggalkan sembahyang yang terdapat dalam al-Quran antaranya firman Allah yang bermaksud: Apakah yang menyebabkan kamu dimasukkan kedalam neraka saqar? Mereka menjawab: Kami dahulu termasuk orang yang tidak mengerjakan sembahyang. (Al-Muddatsir)
Sebenarnya bagi mereka yang suka menghidupkan malam Ramadhan tidak mesti dengan adanya hadis rekaan yang seperti ini mereka akan bersungguh-sungguh dalam menghidupkan amalan tarawih ini. Dan orang yang malas bersembahyang bawalah hadis yang bagaimana teruk sekalipun siksaannya namun mereka tetap tidak mahu mengerjakannya.
Diantara ciri-ciri hadis maudhu` (rekaan) dari segi zahirnya selain dari meneliti sanad perawinya ialah
1. Kelebihan yang disebutkan menyamai atau mengatasi kelebihan yang terdapat pada para sahabat nabi kita Muhammad S.A.W. atau orang yang berjuang bersama dengan nabi-nabi yang lain apatah lagi untuk menyamai atau mengatasi kedudukan nabi-nabi kerana umat yang datang kemudian walaupun setinggi-tinggi wali sekalipun tidak akan dapat mengatasi atau menyamai kedudukan sekecil-kecil sahabat apatah lagi untuk menyamai kedudukan seorang nabi.
2. Kelebihan yang terdapat didalamnya tidak sepadan dengan amalan yang dilakukan dimana ia menyalahi apa yang terdapat dalam syariat sebagaimana tersebut dalam Al-Qur'an dan hadis-hadis shohih.
3. Kandungannya serta ertinya rapuh, tidak menyerupai kalam Nabi Muhammad s.a.w. dan lafaznya tidak sesuai keluar dari mulut Nabi sepertimana yang terdapat dalam hadis-hadis shohih.
4. Didalam setengah risalah yang terdapat hadis ini, ianya dimulai dengan "Ya Ali" sedangkan ulama-ulama hadis telah mengatakan bahawa hadis-hadis yang dimulai dengan kata-kata ini hanya dua atau tiga sahaja yang shohih.Yang lainnya adalah palsu.
Oleh itu umat Islam sekalian terutamanya pihak-pihak berkenaan seperti institusi-institusi agama diperingkat negeri dan pusat sepatutnya prihatin terhadap perkara seperti ini demi menjaga kesucian hadis Rasul yang menjadi pegangan kedua Ahlus Sunnah Wal Jamaah.Umat Islam janganlah mudah tertipu dengan diayah-diayah palsu yang dikaitkan dengan Rasulullah sedangkan ianya tidak ada hubungan langsung dengan Rasulullah s.a.w. Janganlah sampai masyarakat kita melakukan sesuatu amalan dengan harapan akan mendapat pahala sedangkan sebaliknya dosa besar pula yang diperolehi dengan menyebarkan dan seterusnya beramal dengan hadis-hadis palsu seperti ini.

SELAMAT BERPUASA DAN BERIBADAT MENGIKUT SUNNAH RASULULLAH S.A.W."

sumber:
http://mufti.islam.gov.my/terengganu/?subid=10&parent=06

so secara kesimpulannya kt sebagai umat islam jgn cpt sgt pcaya dgn wujudnya perkara2 sbegini...lebih2 lagi yg berkaitan dgn hadis2 dan dalil2...cuba cari dulu kesahihannya sblm pcaya mbabi buta...mmg solat terawih byk klebihannya...tp jgnlah kt wat sume 2 tanpa rasa ikhlas di hati dan secara tpaksa...sume ibadah yg kt lakukan buatlah secara ikhlas hati...bukan sbb mnunjuk dan utk riak...soal pahala dan ganjaranya kt serahkan kpd ALLAH YG MAHA ESA...DIA saje yg bleh tentukan itu sume...so slmt mjalani ibadah puasa...

p/s: bila bbuka biarla bpada...jgn mbazir dan hilangkan klebihan bln yg mulia ini...igt tujuan asal kt bpuasa...bkn krn tpaksa dan disuruh semata2...fikirkan hikmah disebaliknya...

Ahad, 23 Ogos 2009

hello every1...

agak lama da aku x update blog aku ni...agak bz ngan keje2 sharian...blk rmh da lpk...huhuhu...
exam ptd hr 2 xtau la nak kt camne....balun jer...pas exam smpt la gak g pusing2 jb...lama gile da x trn jb...da slalu g shah alam jer...negeri sndiri dlupakn...huahuahua...

pas2 last week aku g melaka lak...adik aku d interview...so sbb nak g jln2 skali aku pun amik l cuti hr 2...pas dier interview FT17 kitorg pun g ronde2 mlk...huhuhu...bjalan lg aku bln ni...

then last week gak aku g sgmt..mborong sakan...bli brg2 nak kawin da...psediaan awal 2 bgs...huhuhu....mcm2 gak bli...maklumlah gaji da msk...mmg syok kn...shopping ngan duit gaji...hehehe....

hr ni 2nd day pose...da nak raye da kn...pas raye aku nak konvo lak...pas2 bz nak kawin lg...hua...kursus kawin xg lg....byknyer event aku thn ni!!!!!!!!!....hopefully everything is alright...

Selasa, 11 Ogos 2009

Gaji...

akhirnya yg di tunggu2 pun dtg...huhuhu...pg td msk jer keje 1 thing yg tpikir nak cek gaji la...coz smlm da d yg kt da msk da...tp aku cek xder lg...so tgk la hr ni lak...alhamdulillah...msk da gaji...pkl 12am td...huhuhu...sukernyer...yela da kering tahap maximum da ni...isi minyak pun dok tkorek2 duit...so ble da dpt gaji ni mst d planning kn...
ok 1st bg kat mak...cian lak dia tiap2 pg wat breakfast utk aku...pas2 nak byr bil tepon yg dok mlambung da ni...bil streamyx lg...bajet simpan skit nak wat kawin...pas2 skit bli brg2 yg ptt...get ready dr awal...kurss kawin lg...byk gak nak guna ni...hah....hutang pinjam duit jgn lupa byr lak kn..
erm mcm2 lak planning ble da dpt gaji ni...hope next month jgn lmbt lg la...ssh nak wat budget gni...but gaji kali ni tlebih skit lak...tnya mbr dia kt mybe elaun g kursus hr 2...mybe kot...xkesah la...janji jgn kurang...

Khamis, 6 Ogos 2009

Excident???no...

weekend last 2 week aku g kuar ngan tunang aku...juz servey barang2 per yg patut...tp nak bli gaji x masuk lg lak...early preparation...xder la kelam kabut nanti...sume jd lupa...

so citenye ms otw blk rmh...ms tunang aku drive...mujur bkn aku yg drive..kalo x teruk gaknye..
ms otw tur d la follow 1 mpv ni..kat yong peng...tgh jln 2 mpv 2 pun bg la signal nak msk kanan...so tunang aku pun bg signal nak msk side kiri..mpv 2 pun belok...elok2 da half kete kitorg kat tepi mpv 2 bleh lak mpv 2 msk blk jln...xjd nak msk kiri...so dari kena langgar g la elak...

kebetulan jalan kat c2 agak licin coz tepi jln 2 der pusat pengumpulan buah kelapa sawit...bminyak skit la jln kat c2...ble da mengelak ke tepi jln ada pokok so tunang aku elak pokok 2 tbabas ke jalan raya arah bertentangan...syukur x der kenderaan dari sana masa tu...terhuyung hayang gak kete 2 nak dikawal coz jln licin berminyak...and then last kereta tu dikawal ble da masuk lorong tanah merah jln masuk ke kubur cina depan skit dari tempat kejadian.

alhamdulillah xder per2 tjadi...kete elok, kami pun x apa2...juz tkejut jer...pizza yang aku bli nak bwk blk rmh da tergolek kat seat blakang....mujur plastik dia berikat...kalo x da terhumban keluar gaknye...huhuhu...rezeki masih ada...

tp paling grmnye mpv yg salah 2 bleh lak blah jer terus wat xtau...mmg x der sivik langsung...yg baik juz der sorg driver lori jer yg kebetulan nampak kejadian tur tnya keadaan kitorg....masih ada lg rakyat malaysia yg prihatin rupanya..alhamdulillah...

so moral of this story jadilah pemandu yg berhemah dan jadilah seorg rakyat yang bertanggungjawab dan prihatin...kalo da buat slh 2 pandai2 la mintak maaf...tp masalah skrg ni bleh kite jd pmandu berhemah org lain yg wat salah kt gak yg terima akibatnya...pas2 ble kt da wat salah nak mintak maaf, kt lak kena blasah ngan org yg kt da wat salah...so the 1st thing kat sini juz sikap...kalo sume rakyat malaysia pupuk sikap2 terpuji dalam diri mcm2 masalah kt ble elakkan...

Ahad, 2 Ogos 2009

In-House Training

jumaat hari tur aku bru jer wat 1st program kat sek ni...tp yg sedihnyer xdpt dijalankan sepenuhnyer coz internet ttiba xder...mmg grm..mmg skt ati...mmg aku dok kutuk abis2n org2 yg provide internet ni...tensen aku...kt nak mbudayakan ICT kat sek...srh aku wat aktiviti..tp tgk ble wat aktiviti jd camni per cite?...upgrade la skit perkhidmatan 2...bru la pengguna puas ati..grmnyer...

so hr 2 tpaksela aku wat muka seposen kat dpn bg talk jer...ntah pe2 ntah aku dok merapu kat dpn tur smapi aku tgk d ckg2 yg tdo kat blakang...hist ckg pun tdo dlm klas...kalo dia ngajo mrh lak student tdo dlm klas...tgh dok2 mbebel 2 GB dtg lak...alamak per la aku nak ckp ni kn...mmg wat muka xbersalah jer la...da mmg bkn slh aku...wat shuld i do if dat is not my mistake?...LAN sume ok...yg prob skrg ni WAN...out of my duty n range...sume 2 company provider pnya tanggungjawab...

ble cite psl internet xder...2mgu lps jd gni gak...aku dok call2 byk kali xdtg2 gak company yg provide tenet kat sek ni...smapai kena mrg da org GITN 2...grm aku...la ni jd lg..bru jer hari rabu hr 2 org TM dtg cek...per lg aku pun ngadu mcm2 la kat diorg...bgtau ble wat report no action dr pihak yg lg 1...camner aku nak wat keje camni?????....

wat everpun hope kejadian camni xbrulang lg...mmg patah semagat aku kalo jd gni lg...1st program jd mcm ni???sape xsedih beb...tensen aku...next program aku nak wat psl blog lak...kalo yg ni xder tenet mmg xbleh wat langsung...hope it will be better next time...as long as i can i will do my best...

i hate my 1st program so much....

Khamis, 30 Julai 2009

juz text

do wat ever u want but dont cross d line...who ever u'r juz make u proud to be urself...life is easy if we make it simpe...no matter wat, juz enjoy ur life...

so enjoy ur life...yesterday is history, today is present, but tomorrow is future...nobody know how their tomorrow look like...juz accept d faith and ur will hepi along ur journey of ur life...

dont think more than ur limit...juz do as far as u can...life not difficult if we know how to control...all ur day is in ur hand...but the faith is in GOD hand...be brave to face ur destiny..

luck not always wif u...but u can create ur luck itself...a few or much...;)

Rabu, 29 Julai 2009

Planning In House

rasanyer nak wat in house utk ckg2 jumaat ni...tp xtau la GB nak approve ker x...
camner ek...hope bleh la kn...

pbloblem ke2 lak nak ajar pe ek?...email jer ker?...agak2 2 ker 3jam cukup x ek?...kalo ikut servey hr 2 dlm 30% ckg xder email...blog lg la xder...yg d pun ckg2 bru yg muda2 ngan gpk2...GB aku xtau lak d ker x...dia xwat servey 2 pun...

pk2...hope jadi la kn jumaat ni...1bln 1 aktiviti pun da cukup bgs da kn...sng ati aku skit...

2week akan dtg bajet nak g tlg mbr fs len wat in house kat sek dia...2pun xsure lg...hope bleh g...bleh knl2 ngan fs2 len kan

Selasa, 28 Julai 2009

argh....byknye pc rosak...

dalam ms 2 mgu jer satu per satu pc lab ni jahanam...xcpu yg prob monitor rosak...xpun keyboard jahanam...mmg ptt kena shift out sume pc2 ni...ganti bru jer...tp pk2 blk krg bg yg bru kat bdk2 ni jahanam lg...d ker ptt main switch off g2 jer xshutdown...tjerit2 aku marah kt jgn...mmg xphm bhasa mlayu anak keling ni...bleh dia tnya aku dlm bhasa dia...mana aku phm...last2 aku bukakn jer cite kartun mr bean kat dia...syp jap...pas2 bising blk panggil2...mmg hyper aktif bdk ni..bdk pendidikan khas...ptt la mbr aku tensen jer jg diorg..d yg baik ok sgt...ddk jer ikut kt kite...d yg hyper aktif ni xreti ddk diam...sume pc dia on...bru ajar skali 2 on pc...bralih2 tempat ni...grm aku...mmg jd ckg kena pnyabar kan...mujur aku xjd ckg...mau naik darah tgi aku lama2...hehehehe

H1N1

ckp psl H1N1 ni pajang citernyer...yela da makin melarat da kat malaysia ni...terbaru mangsa ke2 meninggal dunia da...UiTM lak sampai bg cuti semester awal coz 2 cawangan dia ditutup sbb H1N1 ni...so sbb nak seragamkan sume cuti n kuliah VC pun umumkn sume UiTM cuti smngu...


ni lak statistik tbaru kementerian kesihatan malaysia....makin mningkatkn...tinggi lak 2...


Virus influenza A (H1N1) adalah virus baru dan semua orang tiada daya ketahanan kepada jangkitan ini. Vaksin bagi melindungi jangkitan juga belum ada. Jika penularan dalam komuniti tidak dikawal dengan baik, penyakit yang mudah menular ini (contangious) akan merebak dengan cepat serta melibatkan kejadian kes-kes yang tinggi atau banyak dan jika keadaan ini tidak terkawal kejadian kes berkomplikasi akan berlaku termasuk kematian.

Sebagaimana yang dilaporkan sebelum ini, untuk membendung wabak pandemik di Malaysia (to slow down the spread), aktiviti kawalan dan pencegahan yang sedia-ada akan diteruskan melalui langkah-langkah pencegahan dan mitigasi. Langkah pencegahan dan mitigasi ini perlu diambil bagi memastikan kes-kes yang berisiko dikenal pasti dan diambil tindakan awal untuk mengelakkan komplikasi. Orang ramai adalah diminta untuk sama-sama mengambil bahagian dalam menangani pandemik ini.

Aktiviti-aktiviti yang sedia ada akan dikaji dari masa ke semasa untuk memastikan pelaksanaan aktiviti kawalan dan pencegahan yang cekap dan berkesan agar penularan kes di Malaysia dapat dikurangkan ke tahap yang minima.

Apa itu Fasa Mitigasi (Peredaan)

Aktiviti mitigasi adalah tindakan membendung wabak pandemik H1N1 di Malaysia dengan memperkukuhkan langkah-langkah pencegahan dan kawalan seperti mengamalkan kebersihan diri, kerap mencuci tangan dan mengamalkan adab batuk yang sesuai.

Strategi utama fasa ini adalah untuk mengurangkan kesengsaraan dan kematian akibat penyakit ini, melambatkan jangkitan penyakit dan mengurangkan kesan terhadap gangguan perkhidmatan utama.

Siapakah yang berisiko tinggi akibat jangkitan Influenza A (H1N1)?

  1. Kanak-kanak berusia kurang 5 tahun

  2. Individu berusia 65 tahun dan ke atas

  3. Kanak-kanak dan remaja (<>
  4. Wanita mengandung

  5. Dewasa dan kanak-kanak dengan asma, penyakit pernafasan kronik obstruktif, kegagalan organ, penyakit kardiovascular, hepatik, heamatologikal, neurologik, neuromuscular atau masalah metabolik seperti Diabetes Mellitus

  6. Dewasa dan kanak-kanan yang mengalami daya ketahanan yang rendah (immunosuppression)

  7. Individu yang menginap di rumah kebajikan dan institusi penjagaan yang lain

Peranan Masyarakat Semasa Fasa Mitigasi

Masyarakat perlu mengetahui cara virus ini merebak.

  • Influenza A (H1N1) virus berjangkit dari manusia kepada manusia melalui titisan cecair, (yang dikeluarkan semasa bercakap, batuk atau bersin).

  • Mana-mana individu yang berhubung rapat (lebih kurang 1 meter) dengan individu yang mengalami gejala selesema (demam, bersin, batuk, hidung berair, menggigil, sakit sendi dan lain-lain adalah berisiko untuk mendapat jangkitan penyakit akibat dari titisan cecair.

  • Oleh itu, masyarakat perlu mengambil langkah pencegahan berikut:

    1. Amalkan kebersihan diri dan adab batuk yang betul

    2. Amalkan kawalan jangkitan sama ada di rumah, tempat kerja atau pengangkutan awam

    3. Peranan penutup mulut dan hidung (mask) dalam masyarakat

      • Tiada bukti kukuh mengenai keberkesanan memakai mask di tempat awam. Namun, ia telah digunakan dalam ruang yang sesak/tertutup apabila berhubung dengan individu yang mengalami gejala selesema

      • Individu boleh memakai penutup mulut dan hidung (surgical mask) di rumah dan di kalangan masyarakat, terutamanya jika mereka berhubung rapat dengan individu yang mengalami gejala influenza, contohnya semasa menjaga ahli keluarga yang sakit.

      • Penggunaan mask membolehkan individu yang mengalami gejala influenza untuk menutup mulut dan hidung mereka bagi menghalang titisan cecair dari tersebar, salah satu kaedah adab batuk yang betul/baik.

      • Surgical mask juga disyorkan kepada golongan yang berisiko tinggi apabila berada di kawasan yang sesak.

    4. Pesakit dinasihatkan untuk tinggal di rumah, elakkan berhubung rapat dengan ahli keluarga yang lain serta mengambil langkah kawalan dan pencegahan dari menjangkiti mereka yang menjaga pesakit.

    5. Sekiranya gejala influenza semakin teruk, pesakit hendaklah SEGERA mendapatkan rawatan di hospital.

    6. Sekiranya individu yang tergolong dalam kumpulan yang berisiko tinggi mengalami gejala influenza, segera dapatkan rawatan awal

    7. Elakkan berada di kawasan sesak dan seboleh-bolehnya tangguhkan/ batalkan / kurangkan menghadiri majlis keramaian

    8. Dapatkan maklumat terkini mengenai situasi semasa dari sumber yang boleh dipercayai seperti Kementerian Kesihatan Malaysia dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)
sumber: http://h1n1.moh.gov.my/FaktaH1N1.php

Jumaat, 24 Julai 2009

REPORT BULANAN

hari ni kena anta report ke FS SKMM...mujur da wat skit2 b4 ni...tgl edit2 yg mana patut jer...pas2 aku bru dpt tau kat skdtj pun d FS gak...org india lak 2...nape la dia xbg bdk 2 g sek ni aku g sek sana...kn dkt skit aku nak g keje...nak blk mkn pun sng...sama gak ngan dia...
agak2 kalo nak mintak tukar dpt x ek?...hehehe...

erm ckp psl report aku pun tulis jer per yg ptt.bru 3mgu msk keje da mintak report so program pun xbyk jln lg..sume in planning lg...tulis jer la yg mana bleh...smpai bersihkan lab pun aku tulis gak...hehehe...da aku tnya FS SKMM dia kt bleh jer...kira bln ni ada kelonggaran la...

pas2 ble pk2 da hjg bln ni tringat lak psl gaji...isk xmsk2 lg...ble la diorg nak bg gaji gaknyer...aku da kering ni...mujur mkn kat rmh sndiri...kuar duit minyak jer...cian gak mbr2 FS yg len yg ddk rmh sewa ker...mkn nak kena byr...cian korg kn...kat aku pun cian gak...tp nasib baik der backup...smlm bru dpt gaji praktikal hr 2...cukup la wat isi minyak kete..isk...pesal la diorg bg lmbt kn...xptt btl...cian kat kitorg ni...

Khamis, 23 Julai 2009

BERITA BAIK?!!!??///

baru2 ni dpt email dari SKMM...pasal jawatan FS ni la...

dari
Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia cawangan selatan
email bertarikh 21/7/09

Salam dan Selamat Pagi kepada semua FS,
Hasil dari perbincangan kami bersama pengarah berkenaan hasil perbincangan beliau bersama pihak KPKK,adalah dimaklumkan bahawa ada kebarangkalian semua FS sekolah akan terus diserap masuk ke sekolah.
Dengan syarat, segala aktiviti yang anda lakukan disekolah harus disertakan dengan proposal, report bulanan dibuat dengan detail, gambar2 aktiviti yang menyokong report bulanan anda dan prestasi kerja yang baik dari semua FS.
Kami FS SKMM akan cuba yang terbaik bagi memastikan kebajikan dan segala permasalahan anda dapat diselesaikan dengan baik...
Sebarang permasalahan, boleh terus berhubung dengan kami FS SKMM...
Regards,
AZIRAH
(FS SKMM)

--
*********************************************
En Norazlan Nordin - 012-7588036
Pn Shahniza Shahadan - 013-7423911
En Vijendren - 012-7043961
Cik Noor Azirah Johari - 012-6932908

FS @ SKMM Selatan - 07- 2261700
***********************************************

so korg rasa camner?
ada kemungkinan xbleh diterima jd permanent?...baper percent?10%..20%..80% atau xyakin langsung?...
no komen...tp kalo btl alhamdulillah...xpyh aku tanam anggur gni...
hehehe..

Ahad, 19 Julai 2009

Pegawai Tadbir & Diplomatik

aku bru jer bace surat dr spa hr ni padahal smlm da srt 2 smpai...tp sbb aku xder kat rmh da kn so bru hr ni dpt bc...surat psl aku dipanggil exam utk jwtn pgawai tadbir & diplomatik...ceh nama jawatan cam bes jer...mbr aku ckp keje glamour...mst ssh nak dpt kn...exam tur 8/8/2009 ni...takot lak aku...camner ek?...ssh x?...hope dis will my "rezeki"...yela kena la cari keje yg stabil n tetap...nak kawin da ni...xkan nak keje yg xmenjaminkn lg kot...risau 2...

http://forum.ptdportal.com/

ni der forum psl PTD ni kalo korg rajin nak servey...nak mintak bleh mohon o9 lat spa webpage jer...

forum utk sume FS

http://www.schoolnet.brozoo.com/

sorg member FS kite der create 1 forum utk kite sume...so per lg jom la join ramai2...bleh kite hangatkn lg ngan isu2 n masalah2 kite kat c2...bincang2 n saling tolong mnolong...bru bahagia n sejahtera hidup...berkhidmat utk negara...

omputih tipu?

hr jumaat hr 2 aku der borak2 ngan mbr psl isu2 semasa...juz kongsi cite...nak di jadikan cite kiorg bleh la borak2 psl moon landing...alah yg konon2 org putih la org ptama landing kat bulan tur...mmg pns gak la ulasan2 kitorg...mau tbakar ym 2 lama2...huhuhu...so kat cni mbr aku der la bg bberapa link ker webpage yg ulas psl kes ni(thanks to najib)...korg baca la dan pk2 la sindiri ye...

http://www.iangoddard.com/moon01.htm


http://www.conspiracy-theories-hoax.com/apollo-moon-landing-hoax-photographic-evidence.html

http://www.apollo-hoax.me.uk/firstblood.html


hope u all like it...huhuhu

Rabu, 15 Julai 2009

kes natrah

smlm masa aku tgh bz2 cari bahan utk klas in-house aku tbaca psl 1 cerita lama...mmg da lama sgt da cite ni..tp mmg mnarik perhatian...psl natrah@Maria Hertog...maybe mereka2 yg sbaya ngan aku d yg xtau psl kes ni...aku sndiri pun bru tau smlm lps tbaca berita dia baru meninggal...kes ni pun blaku ms thn 50an dulu...mak aku pun blum lahir time 2...maybe time tok nenek aku dulu tau la kot....mmg sedih kisah hidup natrah ni...hopefully dia meninggal dlm islam...

so nak dijadikan cite aku der la download beberapa page majalah dewan masyarakat yg wat cerita psl natrah ni...mmg pjg cite dia...sedih dan mbawa sentimen perkauman n agama ms 2...skrg ni aku x rasa der lg org sanggup wat mcm ms time natrah ni...

kalo korg nak tau kisah terperinci kes ni bleh bc scan majalah dewan masyarakat thn 1989 ni...der sorg mmt 2 rajin tlg scan sume ni utk tatapan kite skrg...bleh wat pengajaran pd kt sume...

secara ringkasnya natrah ni anak org belanda,lahir kat jawa...sbb ms 2 perang so mak dia bg dia kat mak minah pedagang kain dari kemaman.ayah dia askar belanda da kena tangkap tentera jepun...so sbb mak dia risaukn dia mak dia pun bg dia kat mak minah...
ms 2 umo dia 5thn...pas2 mak minak bela dia cam org mlayu..ajar sembayang,ngaji,pakai kain batik...sume nya mmg adat resam org mlayu...ckp pun bhasa mlayu...
pas2 mak minah bawa dia blk malaya...pas jepun kena bom bapak dia pun g cari dia...xlama lps 2 bapak dia tau dia kat kemaman...so atas rancangan jht dia mak minah ngan natrah pun g singgapore...ms kat sana natrah kena pisahkn pas2 msk kes mahkamah...1st kes mak minah menang...tp sbb risau natrah kena msk court lg mak minah pun kawinkn natrah ngan mansor adabi...ms 2 natrah bru umo 13thn...so bapak dia amik kesempatan ni bwk lg kes ni kemahkamah...guna alasan perkahwinan xsah ssb kawin bwh umo...sbb ms 2 diorg kawin kat singgapore so kena ikut law british...so mak minah kalah n natrah pun dibawa ke belanda...sbb diorg paksa natrah jd kristian blk org mlayu kat singapore pun wat rusuhan...smpai 18org mati syahid..sratus lebih cedera...nama rusuhan 2 rusuhan natrah...
kes bdarah ms 2...ms tur gak malaya ni wujud dlm peta dunia...yela kes besar ngan negara besar...mau xhavoc...
so nak tau lebih lanjut kena la bc sendiri majalah dewan masyarakat ni...3bln bturut2 diorg wat cite psl kes natrah ni...
slmt membaca

http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah1-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah2-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah3-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah4-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah5-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah6-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah7-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah8-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah9-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah10-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah11-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah12-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah13-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah14-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah15.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah16.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah17.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah18.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah19.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah20.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah21.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah1-2.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah2-2.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah3-2.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah4-2.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah5-2.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah6-2.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah7-2.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah8-2.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah9-2.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah10-2.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah11-2.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah12-2.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah13-2.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah14-2.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah15-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah18-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah19-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah20-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah21-1.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah22.jpg
http://i190.photobucket.com/albums/z315/iscol/natrah23.jpg

Isnin, 13 Julai 2009

nak watper ek?

hari ni xtau nak wat per da...xder keje lak aku rasa..camner ni?
tulun daku...
ckgu pun xder bwk student msk lab gak...slalu time2 gni der 2 klas msk...hari ni xder..'
pg td cam bese aku wat rutin harian laporkn ketidak datangan pelajar ke sekolah hari ni kat server ppd..keje rutin jer 2...pas2 aku da xder keje da...nak cek pc pun ptg la bru aku rajin nak menggodeh..pg2 ni tkt tgh godeh der lak ckgu2 msk...da x ayu da aku ttonggeng2 angkat cpu..

sabtu ngan ahad lps aku g shah alam...g dating ngan tunang tersyang...huhuhu...g la jln2 akt klcc..
rmai nyer org...student lg la ramai...almaklumlah ptptn da msk...joli sakan ye korg...
igt2 skit hutang 2...krg nak kena byr mrungut..hahaha...

mgu lps aku da dpt da srt dr ptptn...dekat 20k gak aku bhutang...mujur deg aku xamik ptptn lg...bak kt member2 aku ptptipu...huhuhu...cam2 hal...time dpt duit xder lak korg ngate...ble tgk2 statement ptptn aku tur mak ai...byknyer kos pengtadbiran...sbulan jer dekat rm40...camner 2?...kate nak tlg student...ni cam nak menambah hutang student jer...kalo keje ok..gaji beso xper gak kan...tur bru dip jer...kalo dok pk2 mbr2 lain yg amik deg pnya skali lg la cian...bape jer la gaji diorg skrg...nak byr hutang lg...ble la nak myimpan...makin tambah hutang der la gaknyer...hutang kawin,hutang kete, hutang rmh etc....pk2 kn la sume

Jumaat, 10 Julai 2009

server prob....

ops...bukan server yg prob...tp pc kat server yg prob...aku pg2 dtg nak on xbleh...glabah gak...
pk2 abis la xder internet da pasni...pas2 tringt mbr2 sjawatan yg len...mst der yg tau..

aku pun amik port rj45 dr router smbng kat laptop aku sdn bhd...bg email kat sume mbr2...hope get sum1 reply it soon...xlama pun...dlm 5minit pas2 der sorg da bls....dia ni mst terer bab komputer...hr tur pc aku prob aku tnya dia gak yg jwb...tq my dear fren...

dia kt sek dia pun xgune da pc server tur...ram rosak...dia direct trs jer g switch dari router...pk2 blk...mmg btl pun bleh wat g2...ape2 pun ip add sume da set dlm router kn...mmg terer...hahaha..2pun aku xbleh pk...ape da...

mmg komfem bleh...tgh hr ckgu data dtg...td pg aku d bg msg kat dia bgtau psl pc tur...dia dtg2 jer tnya camner...aku pun kt cam2 gak la...dia tnya lg tenet der ker x...aku kt ok...fully support...dia pun jwb xder hal la g2...biar jer la pc 2...huhuhu...spesen jer...aku pun mls da nak pk psl pc tur...janji tenet still ok...

Kursus FS di ADTEC Melaka



















ni gambar ms kursus 5 hari mgu lps...
seronok gak dpt knl ramai mbr2 sjawatan...
kongsi2 prob...sng skit...

Khamis, 9 Julai 2009

format laptop

hari ni keje rilex skit...format laptop...dua laptop kena frmat..window da corrupted...
on x bleh msk window...sng cite format jer...puas ati kn..
pas2 tgh hari der 2 klas msk guna lab...bising banget...diorg ni mmg xphm bahasa...ckgu dia kemain terjerit2 srh syp dia wat dono jer...
ssh gak jadi ckgu ni...

smlm aku da bjaya wat 2buah pc kat lab nuu dpt tenet...silap seting ip add jer pun rupanya...mujur masa kat ADTEC melaka mgu lps diorg der ajar camner nak setting...kalo xmana aku reti doh...
dpt gak ilmu kan...blaja dari pengalaman

tp yg sedihnya 1pc lak wat hal...slot RAM prob rasanya...kena tukar motherboard la g2...xper la bkn keje aku tur...aku cek2 xbleh baiki kite serahkan pada yg pakar...