BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
do wat ever u want but dont cross d line...who ever u'r juz make u proud to be urself...life is easy if we make it simpe...no matter wat, juz enjoy ur life...

Click Here

Jumaat, 21 Mac 2014

Resepi #14 Mee Udon

Hari ni tetiba tekak rasa nak makan mee lak...tapi nak keluar rumah malas yang amat...my bie kerja lak...lagi la malas nak ngangkut anak dara sorang tu...dengan bawak perut lagi...

Dalam dok berangan nak makan mee mula la google resepi macam-macam...jumpa lak cara nak buat mee udon...mee jepun...sebab bahan dia paling senang dan ada kat rumah maka misi pun bermula...singsing lengan baju masuk dapur la apa lagi...

bahan-bahan...
-200 g tepung gandum
-20g tepung ubi kayu
-sedikit garam
-air suam secukupnya

cara-cara
-satukan tepung gandum dengan tepung ubi...garam larutkan dalam setengah cawan air suam...
-masukkan air garam sedikit demi sedikit dalam adunan sambil uli sampai adunan jadi doh...jangan terlalu kering dan jangan terlalu melekit...
-masukkan adunan dalam plastik ziplock dan tekan-tekan sampai leper...keluarkan lipat-lipat doh masukkan balik dan tekan semula...buat sehingga 5 atau 6 kali...kalau ikut cara asal kena pijak...tapi tak lalu lak rasanya bila fikir nak makan karang...
-rehatkan doh 4-5jam...pastu amik separuh adunan uli dan gelek tipis sebelum dipotong seperti mee...kalau malas boleh guna mesin buat mee tu...
-pastikan masa gelek letak tepung jagung bagi doh tak melekat...rebus dalam air mendidih sehingga mee timbul...lebih kurang 5-8minit...angkat toskan dan letak sedikit minyak zaitun untuk elakkan mee melekat...boleh la dibuat sup atau lain-lain masakkan...

Nota kaki: mee hari ni buat sup je...senang dan cepat...sup rebus...kira makanan sihat tanpa minyak untuk menumis...nampak tangan kecik si anak dara nak tolong tekan sama...hehe

1 comments:

Alicia Dania Lee berkata...

Healthy food. nampak mcm senang ja.. tp mesti byk kerja ni kan? jom singgah di blog saya untuk dapatkan resipi sehat.. :) http://beautyhealthylifestyle.blogspot.com/

Catat Ulasan