Menu makan malam semalam...dulu mak selalu masak sambal taucu ikan bilis ni...makan dengan bubur nasi je...biasa masa tengah bulan nak beli lauk tak cukup duit beras pun dah susut...tu pun da sedap sangat dah makan adik beradik...boleh gaduh berebut ikan bilis yang tak berapa banyak tu...haish tak boleh ingat zaman kecik-kecik dulu...tak macam sekarang semua ada...jom tengok resepinya...
bahan-bahan
- ikan bilis belah (ikut la nak banyak mana...semalam buat dua genggam gitu)
- 1 ulas bawang besar hiris nipis
- 3 ulas bawang putih hiris nipis
- 1/2 inci halia hiris nipis
- 3-5 biji cili hiris nak tambah lada besar pun boleh tapi tak ada stok lak
- 3 sudu besar taucu (2 sudu basuh bagi kurang masin 1 sudu tak)
- air asam jawa
cara-cara
- goreng garing ikan bilis dan angkat...tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili sampai naik bau..
- masukkan taucu dan kacau seketika...masukkan air asam jawa...
- dah mendidih rasa ikut sedap tekak masing-masing...boleh tambah sikit gula..
- masukkan ikan bilis dan kacau seketika...jangan lama sangat nanti ikan bilis tak ranggup...
- siap dan boleh makan dengan bubur nasi kosong...confirm menjilat sudu..hehe..
nota kaki: menu ala jawa...malam ni nak masak ikan goreng taucu lak...macam sedap...
0 comments:
Catat Ulasan