Panjang berjela nama...haha...teringin punya pasal, pukul 11 malam tadi aku dok gagah nguli tepung nak buat english muffin ni...jom layan cara nak buat english muffin ni...
Bahan-bahan...
- 300g tepung gandum
- 1 sdt garam
- 1 1/2 sdt yis
- 1 sdb gula
- sedikit susu segar ( dalam 50ml )
- 1/2 sdb mentega
- sedikit air ( 150ml )
- sedikit tepung jagung ( untuk salut doh )
Cara-cara
- yis + 2 sdb air suam + gula dicampur...biarkan sampai berbuih...
- tepung + garam + susu segar digaul sebati...masukkan campuran yis yang dah berbuih tadi dan uli sampai jadi doh...
- masukkan mentega dan uli sehingga tak melekat...biarkan selama 45 minit hingga sejam...sampai doh naik 2 kali ganda...
- cucuk doh untuk keluarkan angin...bahagikan kepada 6 - 8 bahagian...bentukkan bulat leper seperti muffin kat mc d tu dan salut dengan tepung jagung...
- biarkan dalam 20 minit sehingga doh naik kembali...
- panaskan non stick pan dan panggang doh dengan api sederhana selama 10 - 15 minit...balik-balikkan doh...
- boleh dimakan dengan sausage, jam, mentega dsb...bakar seperti roti seketika bila nak makan...boleh disimpan dalam peti sejuk untuk tahan lama...
yummy...walaupun rupa tak sehebat mana tapi jangan cabar rasanya...haha... |
english muffin yang dah siap... |
tengah panggang atas non stick pan... |
Semalam tidur lewat sebab nak siapkan english muffin ni...jadi pagi tadi gagah bangun awal dari biasa nak buat special breakfast ni...untuk sausage aku guna luncheon chicken dalam tin je jenama el-medinna kalau tak silap...potong leper dan masak atas non stick pan...telur pun masak atas non stick pan...siap semua bahan susun muffin, telur, sausage, keju dan muffin...susun panas-panas bagi keju tu cair melekat kat sausage dan muffin...baru umph...pastu boleh makan...yummy my bie kata...boleh buat lagi...tak yah makan mc d...haha...
Nota kaki: Agak-agak kalau bukak kedai boleh lawan mc d tak?...haha...angan-angan je...lain kali nak cuba buat sausage sendiri lak...erm...i like homemade...
0 comments:
Catat Ulasan