Hari ni mood rajin mencuba resepi baru datang dah...macam biasa google resepi dulu...tapi olahan semula ikut stok bahan yang ada kat dapur nuu...jom layan...
bahan-bahan...
-2 bungkus mee untuk 2 orang makan(guna mee megi je sebab tu je yang ada...malas nak beli yee mee)
-ayam 2 ketul bahagian peha...
-cendawan kering 4 kuntum...rendam kasi lembut...
-sayur sawi...ikut la nak banyak mana...
-5 ulas bawang putih dititik...
-5 tangkai lada kering...potong ikut suka..
-2/3 sudu besar sos tiram...sesedap rasa..
-2/3 sudu besar kicap...sesedap rasa gak...
-sedikit lada hitam...ikut la nak pedas ke tak...
-1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan air...
-2 biji telur...
-air secukupnya...
cara-cara...
-tumis bawang putih dengan lada kering sampai naik bau...masukkan air+ayam+cendawan...biarkan sampai ayam masak...ayam dengan cendawan tu potong-potong kecik bagi senang nak makan...
-bila ayam dah separuh masak masukkan kicap+sos tiram+lada hitam...biarkan mendidih...kacau sekali sekala...
-masukkan campuran air+tepung jagung dan kacau sampai pekat...rasa dah ok masukkan sawi...kacau serata dan masukkan mee...jirus mee dengan kuah sampai mee agak lembut...
-akhir sekali pecahkan telur dan biar seketika...dah siap...boleh ngap...enak dimakan semasa masih panas...
Nota kaki: senang je nak buatnya...dijamin bersih dan halal...jimat lak tu...boleh letak isi banyak mana nak makan...kat kedai kemain mahal lagi..isi sikit...aku buat guna pemanggang ajaib je...senang...hehe...cubalah...pasti tak kecewa...
0 comments:
Catat Ulasan