BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
do wat ever u want but dont cross d line...who ever u'r juz make u proud to be urself...life is easy if we make it simpe...no matter wat, juz enjoy ur life...

Click Here

Sabtu, 10 Disember 2011

Cerita hujung minggu #5

Cerita kali ni adalah gabungan cerita minggu lepas dengan 2 minggu lepas...disebabkan kesibukan tugas di unit exam, tak dapat aku update cerita selama 2 minggu ni...dah masuk hujung minggu baru baru berkesempatan...hehe...

2 minggu lepas kami (aku ngan my bie) pergi jalan-jalan ke padang besar...saje nak cari hadiah kawen kawan-kawan...macam-macam pilihan ada...lepas rembat apa yang patut kami pun gerak balik...singgah sebentar kat ladang tebu terbesar di Malaysia...memang saujana mata memandang lah...tengah syok-syok layan view kat situ, tetiba hujan pun turun...syukur nikmat tuhan beri...sambil tunggu hujan reda, sambil menikmati keindahan alam...snap banyak-banyak gambar guna kamera baru...hehe...kebetulan ada sorang mamat datang nak amik gambar view kat situ gak...kamera dia lagi canggih...memang minat gila ngan seni fotografi la tu kan...

minggu lepas lak kami pergi jalan-jalan ke Penang...yang specialnya kami pergi naik motor je...merempit gitu...hehe...saja nak dating ngan my bie naik motor...karang dah ada baby confirm tak dapat dah...kami pergi sana hari sabtu pagi...untuk 2 hari 1 malam jer...so kira pergi macam back pack je la...baju pun buh dalam tank bag je...memang sempoi je...nak seberang ke pulau kami naik feri...dapat lah KCY tu naik feri...hari tu bawa WTC...hehe...perjalanan naik feri dengan motosikal tak mahal mana pun...tambang hanya RM1.40 kalau tak silap...tapi yang pasti dalam area tu lah harga dia...perjalanan tak lah lama mana...tapi sempat lah nak menghirup udara air selat...hehe

sampai je kat pulau destinasi pertama adalah Batu Ferringhi...target nak cari bilik sewa je dulu...disebabkan plan pun back pack, so bilik pun cari hotel murah je...tapi jangan tak caye, time cuti sekolah hotel murah pun jadi mahal...hotel pertama yang kami pergi tentulah hotel yang dah pernah kami menginap sebelum ni...Hotel Feringghi Inn...kalau bukan cuti sekolah masa kami pergi rate untuk weekend RM80 semalam...hari biasa RM70...tapi masa cuti sekolah rate naik sampai RM120 semalam...tu baru hotel murah tu...kalau hotel yang banyak lagi bintang tak tau la berapa naik rate dia gaknya...huhu...disebabkan bajet kami kecil so kena la merantau pergi cari hotel lain...pergi hotel yang dekat sebelah-sebelah je la...Hotel EQ Feringghi sama je rate dia...Hotel KK Feringghi pun sama...Hotel KK Budget jer dapat rate RM90...tapi tak ada kosong lak...disebabkan perut yang agak lapar masa tu, almaklumlah dah masuk waktu lunch, kami pun pergi cari makan dulu lah...kebetulan ada gak kedai makan melayu kat situ, kalau tak nampak kedai pak arab je banyak...hehe...makan masakan panas jer...boleh tahan gak lah rasa dia...

lepas kenyang sambung balik misi cari hotel...target memang nak yang paling murah kalau boleh...sekali ada la gak rezeki...jumpa yang RM90 gak semalam...hehe...tapi lupa lak nama hotel dia...lepas check in terus lepak kepenatan...al maklumlah naik motor jer...dah lewat petang baru kami keluar jalan-jalan...sambil cari makan la kononnya...disebabkan dua-dua tak tau jalan so main redah je la...kami pergi ke persiaran gurney...tengok-tengok kedai makan cina je banyak...so sebab misi cari kedai makan tak jumpa, aku pun ajaklah my bie pergi ronda-ronda Gurney Plaza...target konon nak cari handbag...sekali tak ada satu pun yang berkenan di hati...yang dapat disambar hanya camera beg jer...huhu...kena cari tempat lain la jawabnya kan...

lepas merayap tak tentu pasal tu sambung balik misi cari makan tu...abis satu bandar Georgetown tu kitorang ronda, tapi banyak kedai cina je jumpa...ni la akibatnya kalau tak tau jalan...keh3...last-last jumpa kedai makan kat Tanjung Bungah...Tulang Coner namanya...tapi memang tak recommended langsung...tak best la makanan dia...seafood dia pun tak banyak pilihan...servis lambat...lepas makan pergi la menikmati keindahan malam di Penang...penat je badan kami pun balik hotel melepak tengok tv lak...besok sambung misi nak pergi Bukit Bendera lak...

pagi bangun breakfast dalam bilik je...makan roti beli semalam...sekali rasa cam tak best lak tak minum air panas...pergi la mamak makan roti canai ngan teh tarik lepas check out hotel...malas dah nak balik hotel sebab Bukit Bendera ngan Batu Feringghi jauh gak nak patah balik...lepas makan terus pergi ke Bukit Bendera...beratur panjang gak lah nak beli tiket...harga tiket untuk dewasa RM8 untuk perjalanan pergi balik...kanak-kanak RM4...kalau ada kad pelajar dapat RM4 gak...my bie ada bawak kad pelajar zaman dolu-dolu dia, so dia dapat la tambang rm4 tu...aku je la kena bayar lebih sebab kad aku dah hilang kena kebas time beg dompet aku kena curi dulu...huhu...

laju betul keretapi dia gerak...pergerakan naik dan turun keretapi menggunakan kabel yang memang besar la...sempat gak kami dok study sistem kawalan keratapi tu...hehe...view dari atas bukit memang cantik...tapi agak rugi sebab aku tak berapa larat nak jalan jauh-jauh sebab banyak tempat boleh jelajah kat atas tu...pusing-pusing dekat-dekat je lah...tu pun dah mengah...hehe...masa nak turun lagi sekali kena beratur panjang...maklumlah cuti sekolah confirm ramai orang...perkhidmatan keretapi bukit bendera dibuka seawal 8 pagi sampai pukul 10 malam bagi masa cuti sekolah...kalau hari biasa sampai pukul 8 malam je la...so kalau jalan-jalan waktu malam tu tengok-tengok la jam ya takut tertinggal keretapi last kena jalan kaki lak turun bawah...keh3...

lepas dah turun kami pun terus gerak balik...nak pergi tempat lain tak tau jalan dah...memang target utama nak pergi bukit bendera jer...hehe...tempat lain lain kali baru jelajah...kena study map betul-betul...balik kami lalu jambatan lak...memang syok ditiup bayu air selat ni...my bie bawak motor tak berapa laju atas jambatan tu...saja nak bagi lama sikit perjalanan...memang syok...boleh nampak obor-obor berenang dalam air lagi tu...kalau naik kereta confirm tak boleh nampak...hehe...sempat lagi kami menyinggah ke JJ Seberang Prai untuk lunch...sambil cuci-cuci mata tengok sale dengan cashkan mata JJ kad...dapat la baucer RM20...hehe...

kami sampai rumah dalam pukul 5 petang lepas ditutus hujan dari Gurun ke Jitra...mujur tak berapa lebat...sampai kat Jitra baru agak lebat...penat-penat tapi rasa berbaloi gitu...hehe...

nota kaki: gambar semua aku akan post dalam next entry sebab entry ni dah berjela sangat aku rasa...tungguuu...

p/s: adeh gambar cerita ni tak dapat nak upload lak sebab kes rumah kena pecah masuk tu...semua gambar ada dalam hardisk laptop yang dah kena curi...waaa...nak balik laptop aku...gambar kawen pun ada dalam tu tau....

0 comments:

Catat Komen