Ni dinner aku semalam...malas nak masak yang renyah-renyah masak yang simple je...my bie kata sedap...hehe...resepi ni hasil 'google' dan olahan kembali oleh aku sendiri...al-maklmlah barang kat rumah tu terhad...guna apa yang ada je la...kejap je nak sediakan...tak sampai sejam boleh siap...jom cek apa bahan-bahannya dan cara penyediaannya...
atas tu mushroom soup...bawah lamb teppanyaki...nak guna beef or chicken pun boleh... |
Lamb teppanyaki
bahan-bahannya
- daging (ayam/kambing/lembu) dihiris tipis
- sedikit kicap cair (aku guna kicap biasa je)
- sos ikan ( tak ada pun tak apa)
- sos tiram
- sedikit garam (tak bubuh pun tak apa sebab kicap dah masin)
- sedikit serbuk lada hitam (yang kasar tau)
- taugeh (aku guna cendawan enoki je sebab tu je yang ada)
- 3 ulas bawang putih (dihiris halus)
- sedikit butter
cara-caranya
- perap daging dengan kicap cair, sos ikan, lada hitam dan sedikit garam selama 5 - 10 minit
- panaskan butter dalam non-stick pan...gaulkan bawang putih dengan sedikit garam dan gorengkan hingga garing...
- angkat bawang dan panggang daging yang telah diperap sehingga masak...masukkan sos tiram dan bawang yang telah digoreng tadi dan gaulkan rata...jangan biar daging terlalu kering kerana ia akan keras...
- goreng sebentar cendawan enoki dengan menggunakan kuali yang sama...
- siap untuk dihidang...
Mushroom soup
bahan-bahannya
- cendawan tiram kelabu
- tauhu telur
- 2 ulas bawang putih (diketuk)
- beberapa ekor ikan bilis
- sedikit garam
- lada cili (sekiranya suka pedas)
- sos tiram
cara-caranya
- didihkan air bersama bawang putih...setelah mendidih masukkan cendawan, lada cili dan sos tiram...
- biarkan mendidih lagi sekali kemudian masukkan tauhu telur...perasakan dengan garam..
- siap untuk dihidangkan
nota kaki: sedap dimakan bersama nasi panas...nyummy-nyummy...hehe...
0 comments:
Catat Ulasan