BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
do wat ever u want but dont cross d line...who ever u'r juz make u proud to be urself...life is easy if we make it simpe...no matter wat, juz enjoy ur life...

Click Here

Selasa, 19 Februari 2013

Cerita Hujung Minggu #11 (Hatyai)

Hujung minggu baru ni 1st time in my life melangkah keluar dari negara sendiri...batak sungguh kan ayat...wahaha...sebelum ni takat pergi ke Wang Kelian tu jer...hehe...tak kesah la...nak jakun gak...weee...

Disebabkan ni kali pertama pergi ke luar negara (walaupun takat sejam lebih perjalanan je) jadi macam-macam prosedur la kitorang baru belajar...benda paling penting mestilah kena ada pasport antarabangsa...tapi kalau IC korang alamat Kedah, Perak, Perlis atau Kelantan boleh buat border pass...tapi boleh pergi setakat Hatyai jer tau...lebih-lebih karang apa-apa risiko tanggung sendiri...

Kitorang pergi hari sabtu pagi...singgah jap dekat changlun beli insurans RM15 untuk seminggu...terus tuju ke Bukit Kayu Hitam...sebelum masuk border isi minyak dulu full tank sebab minyak kat Thailand mahal...hehe...sampai imigresen Malaysia hulur pasport dari dalam kereta cek lebih kurang boleh jalan...masa kat imigresen Thailand kena turun kereta untuk cop pasport dengan daftar masuk kereta...lepas siap semua maka bermulalah perjalanan ke Hatyai...

passport, white card, insurans dan juga peta...

imigresen Thailand
Macam-macam yang dapat diperhatikan daripada kemudahan, keselamatan dan penduduk kat sana sendiri...ada yang baik dan ada yang kurang baik...jadi pengalaman baru untuk aku...sebelum pergi aku dah siap-siap booking hotel...booking kat agoda.com je...Win Resort...semalam dapat RM74 termasuk tax and fee...bilik dia memang puas hati...siap ada private parking lagi..dekat lak tu dengan floating market...tapi nak pergi bandar Hatyai dalam 10-15 minit gitu...sebelum check-in kitorang pergi lunch dulu...dekat Restoran Safiya...nasi putih 2+tomyam ikan+telur dadar+air coke 2 botol dalam 105baht...not bad...lepas check-in masing-masing terbongkang atas katil tunggu floating market buka pukul 3.30 waktu Thailand...waktu diorang lewat sejam...so pukul 5 waktu Malaysia baru kitorang gerak ke floating market...

Pergi jalan kaki jer sebab dekat...nak bawak kereta leceh cari parking je karang...makanan memang macam-macam jenis...tak pernah jumpa pun ada...air dia jual dalam bekas tanah liat pelbagai bentuk...unik dan menarik..harga standard pasar malam...tak mahal tak murah...puas meronda balik hotel...lepak mandi-mandi semua malam keluar cari makan...makan kat gerai tepi jalan dekat Restoran Safiya jer...disebabkan ni percutian bajet dan ad hoc maka makan jer kat mana tempat yang jumpa...semuanya berpandukan GPS...hehe...

view bilik...abaikan 2 orang model yang kepenatan tu...

sebelum check in hotel singgah lunch dulu kat sini...

Restoran Safiya...harga biasa-biasa je...

macam biasa masuk bilik cek toilet bersih ke tak...not bad...walaupun harga murah jer...

toiletries...sila abaikan paket kaler merah tu...

Win Resort...dekat Khlong Hea...2 minit je jalan kaki pergi floating market...

setiap bilik ada private parking space...nak angkut barang pun senang...

beli air dalam bekas tanah liat...unik...

amik gambar dari atas jambatan...

rasa nak pergi lagi je sini...tak puas merayap...

ait kelapa dalam bekas tanah liat 30baht..

yang dalam bekas ayam tu aiskrim...20baht...macam-macam rupa bekas dia...
boleh bawak balik jadi cenderahati...

Pagi ahad kitorang plan ke Songkhla lak...pergi breakfast dulu kat Kedai Muslim Food dekat sebelah stesen keretapi...lepas tu terus gerak ke destinasi seterusnya...jem kejap sebab ada perarakan naga...tempat yang dituju kat Songkhla ialah Samila Beach dengan Tang Kuan Hill...dapat tengok pulau kucing dan tikus...malamnya sempat baca pasal mitos pulau tu...naik bukit dengan lif condong...ni memang rare...bayaran 30baht untuk dewasa dan 20baht untuk kanak-kanak bawah 120cm...atas bukit tu dapat la tengok pemandangan bandar Songkhla, tasik Songkhla dan laut China Selatan...jarak antara air masin dan air tawar tu dekat je...subhanallah...indahnya ciptaan Allah...

Lepas tu terus gerak balik ke hotel sebab dah nak masuk waktu check out...mandi-mandi dulu sebelum check out...panas berpeluh berjalan tepi pantai...hehe..lepas tu ronda-ronda bandar Hatyai dan balik ikut Padang Besar...no shopping moping kali ni sebab niat memang nak jalan-jalan je jadi tak jumpa pun barang yang berkenan di hati...hehe..

tuk tuk yang sarat...

ingat jem pasal apa la...rupanya ada perarakan...

breakfast kat restoran muslim food...dekat sebelah stesen keretapi...

destinasi seterusnya...songkhla...

apa je la yang dua beranak tu baca...ni kat samila beach...

patung duyung seksi...

atas bukit Tang Kuan...belakang tu view pantai samila...nampak pulau kucing dan tikus...
sehari sebelum datang sini sempat baca mitos pasal pulau tu...

atas bukit gak...

belakang tu ada patung budha besar...

view bandar Songkhla dari atas bukit...nampak tasik songkhla yang besar tu...
nota kaki: tak puas berjalan lagi rasanya...lain kali nak pergi lagi...hehe...GPS tempat-tempat yang aku pergi tu akan di update kemudian...dah lewat nak tidur besok kerja ni...
update: ops..lupa nak bagitau...percutian kali ni merupakan percutian bajet dimana jumlah kos yang terlibat dari minyak kereta+insurans+white card+hotel+makan semuanya hanya RM300 je...tak termasuk shopping ok sebab niat memang nak berjalan tengok tempat orang jer...siap ada kawan aku tak percaya lagi...hehe...

7 comments:

Lyza berkata...

best lak aku tgk resort kot tu..sebab ade private parking..nampak luas.murah pun murah.. kitorg pn bercita2 nk g hatyai nk kereta...plus husband aku org perlis.heehhe....best2. :D

sila1209 berkata...

a'ah..resort tu mmg syok..senyap je mlm2..kat bandar bising mlm2..dkt ngan floating market..bleh g jln kaki xyah risau nak cari parking..kena book awal la sbb kalo cuti mmg penuh..

~AtiQaH~ berkata...

wah.. percutian bajet... bla la dapat pergi ni..... teringinnye nak melawat negara orang....

sila1209 berkata...

masa single lagi senang nak berjalan...g back pack je dgn kwn2...bru syok tgk tempat org..

bootique mirza berkata...

agak2 hotel nie bg x masuk 1 family dalam4 dewasa 2 knk2? sbb mcm luas jerk..

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum, saya ingin bertanya kalau bawa keta, pertama kali nak pergi hatyai, agak2 bahaya tak?. Saya dgr mcm2 citer, tp lepas bc blog saudari mcm confident pulak nak bw keta

sila1209 berkata...

bootique mirza: bilik memang luas...boleh minta extra bed rasanya...sy booking dgn agoda...try la cek kat situ...dia ada tulis bapa max person..

tanpa nama: masa sy g ni alhamdulillah la x d ape2 pun...kalo nak g tawakal je la...tp pengalaman sy la g hari tu biasa je kat sana...selalu gak masuk danok..hehe

Catat Ulasan