ni la rupanya ayam masak ungkep...bru masak semalam ni..hehe
Kali ni aku nak share resepi favorite aku...ayam masak ungkep (kena sebut betul-betul tau)...my bie pun suka (dia asal sedap mesti suka jer...hehe)...resepi ni merupakan masakan orang jawa...al-makumlah anak orang jawa so masakan jawa la jadi halwa tekak selalu...resipi ni mak aku yang ajar...so ada la hasil cetusan idea dia sikit-sikit...mungkin lain orang lain sikit resepinya kan...
bahan-bahan:
ayam seekor dipotong kecil-kecil (kalau nak lagi best guna ayam tua/ayam kampung belah 4 je)
2 sudu besar ketumbar
2 sudu besar jintan manis
halia dalam seinci setengah
kunyit hidup seinci (kalau nak guna serbuk pun boleh)
2 atau 3 batang serai
4 ke 5 ulas bawang kecil
3 ke 4 ulas bawang putih
5 biji cili padi (ikut suka nak pedas mana)
garam
air
minyak
cara-cara:
1) kalau guna ayam muda potong ayam agak-agak size senang nak makan...gaul dengan serbuk kunyit dan garam...goreng sampai separuh masak (embal-emabal mak aku kata)...angkat dan toskan...
2) kalau guna ayam kampung/tua belah empat je...pastu rebus sampai empuk...letak sekali seinci halia yang dah dititik dengan garam sikit...kalau stail mak aku dia suka rebus dalam periuk nasi karen tu...cepat empuk...hehe
3) bahan-bahan lain tu ditumbuk/blender sampai hancur...jangan lumat sangat nanti tak best...
4) panaskan sikit minyak untuk tumis bahan-bahan tadi...tumis sampai naik bau...letak sikit garam...pastu masukkan ayam yang dah siap goreng/rebus tadi...kalau stail mak aku dia masukkan bahan-bahan tumis tu dalam periuk nasi letrik yang ada ayam tua/kampung rebus tu tadi...gaul bagi rata dan buh air sikit bagi ada kuah dalam separuh dari kuantiti ayam...biar kuah menggelegak...rasa dan angkat...
5) sedap dimakan panas-panas dengan nasi panas...nyummy...
nota kaki: gambar dah buh dah...hehe...semalam masak...my bie makan banyak...
0 comments:
Catat Ulasan