BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
do wat ever u want but dont cross d line...who ever u'r juz make u proud to be urself...life is easy if we make it simpe...no matter wat, juz enjoy ur life...

Click Here

Isnin, 15 Ogos 2011

Cerita hujung minggu

aku rasa semua orang ada cara masing-masing macam mana nak isi waktu terluang dihujung minggu...ada yang hanya bermalas-malasan dirumah, ada yang berjalan-jalan dengan yang tersayang dan mungkin ada juga yang bekerja lebih masa mencari sesuap rezeki yang halal untuk mencukupi keperluan diri sendiri dan keluarga...

hujung minggu baru ni aku isi dengan pulang menziarahi mak ayah dan keluarga aku kat kampung...rasa amat lama dah tak balik kampung semenjak duduk nun jauh di utara ni...kekangan kerja dan masa berserta jarak yang jauh membataskan aku untuk selalu pulang kekampung seperti kebiasaan aku sebelum berkhidmat di sini...

alhamdulillah dapat gak la merasa berbuka dan bersahur bersama keluarga walaupun hanya sekali untuk ramadhan kali ni...semoga aku masih lagi berpeluang bersahur dan berbuka dengan semua ahli keluargaku untuk ramadhan yang akan datang...aminn...

rasa mencabar gak nak balik jauh-jauh ni...aku plan dengan my bie balik naik bas je...sebab malas nak drive...so perjalanan balik johor bermula dari alor setar agak lewat dari jadual asal kira-kira jam 9.45malam...so kami bajet mungkin sampai lewat...tapi sampai kira-kira jam 7.30 pagi di stesen bas segamat...awal setengah jam dari perancangan...alhamdulillah kami sempat untuk tumpang bas express segamat-jb untuk sampai ke rumah...

walaupun badan letih tapi aku tetap mampu berborak dengan mak dan kakak ipar aku sampai masuk waktu zohor...udara kampung membuatkan rasa aman bercerita kisah-kisah terkini dibawah pokok rambutan...alangkah seronok kalau dapat bercuti lama...lepas zohor aku sempat mengupas kepala muda yang ayah aku ambil pagi hari tu...my bie lak tolong bakar ayam tua untuk juadah buka puasa...seronok rasanya...penat dan letih tak terasa...

lepas tu kami sekeluarga pergi ke parit sulung untuk beli kerepek dan kuih raya...parit sulung amat sinomin dengan kerepek ubi dan bazar ramadhan yang meriah...kami sempat ditutus hujan semasa melilau-lilau dibazar ramadhan parit sulung...hujan turun agak lebat mengiringi kepulangan kami ke rumah....

buka puasa meja penuh dengan pelbagai juadah...dari air kelapa muda ke abc, dari murtabak daging ke ayam tua masak ungkep...memang enak...buah durian dan buah tembikai susu pun ada...sampai tak habis makan semuanya...lepas solat maghrib my bie dan ayah pergi ke Chaah...nak gunting rambut katanya...tunggu punya tunggu sampai dekat 2 jam tak balik-balik lagi...rupanya menyinggah di rumah Wak Jamin (abang ayah) melawat sepupuku yang sakit akibat ditimpa kemalangan...


waktu malam rumah agak sunyi sebab semua kepenatan dengan pelbagai aktiviti di siang hari...waktu sahur kami makan je lauk berbuka yang tak habis...ditambah dengan lauk telur masak istimewa mak...memang menaikan selera di awal pagi...my bie yang jarang makan banyak masa bersahur makan agak banyak kali ni...hehe...

pukul 7.45 pagi aku dan my bie bertolak ke stesen bas segamat untuk pulang ke jitra...dihantar oleh angah dan isterinya serta mak...sayu rasa hati sebab tak dapat bercuti lama di kampung...tunggu raya baru dapat cuti lama sikit...

perjalanan pulang memang mencabar kesabaran kami sebab bas berhenti di banyak perhentian untuk mengambil dan menurunkan penumpang...serasa macam naik bas berhenti-henti lak...perjalanan yang seharusnya hanya memakan masa kira-kira 9 jam jadi 13 jam...berkematu rasa punggung sebab duduk terlalu lama...atas sebab tu aku dan my bie ambik keputusan untuk drive saja kalau nak balik johor lain kali...rasa membazir masa lak naik bas kalau macam tu...

kepulangan kami kerumah disambut oleh kucing peliharaan kami michan...kesian dia kena tinggal sekor-sekor di rumah...raya nanti kena tinggal lagi lama sebab kami bercuti seminggu...kena sediakan stok makanan yang banyak sebab selera dia makin bertambah semenjak pindah ke sini...rasanya sampai sini je la post kali ni...panjang lebar lak post ni...hehe...

nota kaki:post ni ambil masa 2 hari untuk siap atas kekangan tugas yang agak padat...curi-curi masa je ni untuk hilangkan stress sebentar...

0 comments:

Catat Komen