BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
do wat ever u want but dont cross d line...who ever u'r juz make u proud to be urself...life is easy if we make it simpe...no matter wat, juz enjoy ur life...

Click Here

Isnin, 15 Februari 2016

Projek DIY kami #20

Projek kali ni merupakan projek DIY kami yang lama yang kami upgrade kan...kasi lagi cantik kali ni...kat kedai pun tak ada jual...kira special design gitu...hehe...kami buat balik sofa pallet yang pernah aku tulis dalam ni...lepas dah bertahun tengok sofa tu...dari masa naomi baru belajar jalan sekarang dah reti nak pergi sekolah...dari zaman muaz belum ada sampai dah pandai nak bercakap dah sekarang ni...jadi kami pun rancang nak buat baru...upgrade...guna kayu yang sama tapi dengan tambahan bahan-bahan lain sebagai penambah perisa...bagi sedap mata memandang gitu...

Jumlah kos yang kami keluarkan tak sampai pun RM500...
Kayu pallet 4 RM6/pallet = RM24
Kain tebal 10 meter RM8/meter = RM80
Foam 2 inci high density = RM75
Foam 1 inci medium density = RM36
Lain-lain (paku, skru, sesiku, dawai kokot dll) = RM25
Jumlah besar = RM240


Size sofa kami lebih kurang 5'5" x 2'3" muat lah untuk aku baring...kalau my bie sangkut kat kaki sebab dia tinggi...aku katik je...haha...

Masa yang diperuntukan dari mula rancang, ukur, potong, paku dan pasang lebih kurang 16jam...kami buat dalam dua hari je...Sabtu dan Ahad...segala mala kerja pertukangan diselesaikan oleh my bie my hero...dalam tengah buat tu boleh pulak charger power tool dia rosak...terpaksa skru secara manual...tu yang jadi lambat siap...bahagian aku lak untuk finishing...dari jahit sarung foam sampai kerja menyampul sofa tu...agak kurang kemas kerja tangan sendiri...hehe...dengan stapler gun buat hal tak nak lekat...anak-anak terlebih rajin nak buat sama...pukul 10 malam tadi baru siap...
Fuh...tabik spring kat diri sendiri...gigih gak siapkan sampai sakit pinggang...makan pun tak malam tadi...kebetulan gas habis...makan tengahari pun dah lewat...betul kata my bie kalau dah penat lapar pun tak rasa dah...nak cari bantal dengan tilam je...my bie pun dah tertidur kepenatan dari pagi dah mula buat...aku balik kerja baru amik alih untuk bahagian finishing...

Hasilnya memang boleh dibanggakan..kalah sofa ikea...haha...dengan kos yang rendah dapat hasil yang kalau kat kedai harganya mau RM1000 ke atas...lama dah ushar sofa...nak beli sayang duit...lagipun rumah kecik je...tak muat nak masuk karang...lepas ni kalau ada tetamu tak ada la rasa segan nak bagi diorang duduk...hehe...

Kain beli kat nagoya je...warna kelabu sebenarnya...tapi boleh lak nampak warna ungu dalam gambar kan...

Foam 2 inci yang dah siap my bie potong...ni untuk tempat duduk dan sandar...

Bahagian aku lak...jom menjahit sarung foam...

Siap gak akhirnya...yang ni buat malam ahad...tidur pukul 3 pagi nak siapkan...buat pun dah lewat malam tunggu hero dengan heroin tu tidur dulu...

Kejadian petang semalam...pukul 4 lebih kurang baru siap bahagian my bie...

Testing-testing...tengok muat ke tak...hehe..biar camni pun ok je...tapi sebab dah plan nak sampul habis jadi kita teruskan ke step yang seterusnya...
Balik kerja pukul 6 aku lak sambung kerja-kerja finishing...my bie tolong potong foam 1 inci yang warna kuning tu...kira kalau terhantuk pun lembut lagi lah kan..safety first for children...

Nampak tu assistant kecik sebuk nak menolong...sorang lagi pun rajin sangat nak tolong paku...

Akhirnya lebih kurang pukul10 malam baru siap...banyak sangat gangguan...model senyum melebar...si kecik tengah melalak nak minta kelon...ok boleh mula kemas lak segala kesepahan yang dah berlaku...
Nota kaki: Rasa nak DIY sofabed lak la pasni...syok lak tengok hasil kerja sendiri...hehe...bie jom beli kayu pallet lagi...

3 comments:

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum
foam beli dekat mana ya..

Mar Mansor berkata...

rajin sungguh

sila1209 berkata...

foam beli dari kedai jual langsir dan kain sarung sofa...biasa ada jual foam gak..
haha..sambil2...nak beli x berbaloi..

Catat Ulasan