BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
do wat ever u want but dont cross d line...who ever u'r juz make u proud to be urself...life is easy if we make it simpe...no matter wat, juz enjoy ur life...

Click Here

Isnin, 23 November 2015

Naomi masuk hospital (ceupacscare)

Lama rasanya tak menulis entry baru...macam-macam berlaku...sibuk dengan peperiksaan akhir...tanda kertas jawapan...proses markah...bercuti di cameron highland...dan baru ni naomi masuk wad lak...jangkitan kuman kat paru-paru...2 malam tidur wad...asalnya dia mengadu sakit dada je...dari sebelum pergi cameron highland lagi hujung bulan 10 tu...dalam 2 minggu gak...ingatkan sebab dia batuk tak selesa je...siap pergi klinik kesihatan lagi...doktor kata nafas ok...jantung pun ok...suspek gastrik je...yang heran budak 3 tahun boleh lak gastrik...besoknya dalam pukul 4 pengasuh telefon...bagitau naomi batuk-batuk dan ngadu sakit dada sampai nangis...jarang dia nangis kat rumah pengasuh ni...memang sakit betul la tu...aku pun telefon my bie terus dia balik awal pastu aku pun pergi ambil naomi...bawa balik rumah dia merengek gak kata sakit...my bie sampai da nak maghrib jadi lepas solat baru bawa dia pergi klinik...tunggu doktor datang pukul 8...tunggu giliran no 3 lak...lama lak rasa...naomi berdukung je dengan my bie...tak larat sangat dah tu...doktor suspek semput sebab dia batuk dan bunyi dada dia...tapi mungkin ada jangkitan gak dia kata...nak tau kena x-ray...jadi rujuk hospital...disebabkan dah malam dan yang sakit tu anak kecil lagi kan kami terus bawa ke KMC...kalau pergi HSB mau lama tunggu giliran...kat KMC pun rasa lama walau tak sampai sejam tunggu...lepas doktor periksa semua memang ada tanda jangkitan...dia tanya nak masuk wad ke tak...kami pandang-pandang berdua je...akhirnya doktor bagi keputusan masuk wad...mungkin sebab nampak muka kami yang risau ni gaknya...sebelum masuk wad naomi amik neb kejap pastu x-ray...dekat wad doktor bagitau memang ada jangkitan sikit kat belah kanan...jadi malam tu mama teman naomi kat hospital...my bie bawa muaz balik rumah...merasa lah aku jaga anak kat wad...malam kedua my bie lak teman sebab kesian muaz tidur tak ada mama semalam...
Alhamdulillah bil semua ditanggung sepenuhnya...cuma kena bayar pendaftaran dengan tag nama je dalam RM30++...bila tengok bil duduk 2 malam je dah RM2.3k++...kalau tak ada medical card memang tak berani la kitorang nak ke sana...medical card ceupacscare je...bayar dalam RM90++ je sebulan untuk satu keluarga...ambil ni pun untuk anak-anak sebab aku dengan my bie ada pru-bsn dah...anak-anak nak ambil pru-bsn tu out of budget lak...hehe...agak berbaloi lah ambil medical card ceupacscare ni...cuma urusan semua kena buat sendiri...tak ada ejen...mohon sendiri...follow up sendiri...bagi kakitangan kerajaan yang rasa agak berat nak ambil medical card mahal-mahal boleh lah ambil yang ni...boleh la merasa duduk hospital swasta...hehe...






Nota kaki: baru bayar dalam setahun tapi sekali guna lebih dari jumlah yang dah bayar dah...hehe...

2 comments:

Azian Yahaya berkata...

Pn sila dh jd cikgu ker.....sama ngan saya guna kad medical ceupacs juga.....Hehehe.....

sila1209 berkata...

Ngajar kat polimas...dah nak masuk 5tahun dah...hehe...sama la kite ye..

Catat Ulasan