Dua hari lepas masa cuti thaipusam tercapai dah hasrat aku nak buat bibimbap ni...lama dah ushar resepi kat blog-blog lain...macam-macam versi ada...jadi semua tu aku olah ikut tekak aku lak...hehe...tapi resepi soa gochujang dia memang terbaik...sedap...aku sebenarnya tak pernah makan bibimbap ni kat mana-mana restoran korea...sebab tak yakinndengan status halalnya...jadi tak berani la nak kata bibimbap aku ni menjadi...tapi yang pasti memang sedap...dengan keharuman minyak bijan...manis, masin dan pedasnya...nak masak pun kena ada step tau supaya dapur tak berkecah dan masak pun siap lambat...jom kita tengok bahan-bahannya...
Bahan-bahannya...
- daging batang pinang dihiris nipis (ikut korang la nak banyak mana)
- sayur bayam
- cendawan inoki
- lobak merah dihiris tipis
- cendawan shitake
- minyak bijan
- bijan disangai
- kicap soya
- kicap pekat
- bawang putih seulas dua dicincang
- telur (ikut berapa orang nak makan..sorang sebiji)
- daging batang pinang dihiris nipis (ikut korang la nak banyak mana)
- sayur bayam
- cendawan inoki
- lobak merah dihiris tipis
- cendawan shitake
- minyak bijan
- bijan disangai
- kicap soya
- kicap pekat
- bawang putih seulas dua dicincang
- telur (ikut berapa orang nak makan..sorang sebiji)
Cara-caranya...
- bersihkan daging dan hiris tipis...perap dengan bawang putih, kicap soya, kicap pekat dan sedikit minyak bijan...biar dalam 30 minit...
- sementara tunggu daging diperap boleh buat bahan lain...masak nasi siap-siap...kena makan dengan nasi panas baru terangkat...
- jerang air...sementara tunggu air mendidih basuh bayam dan potong ikut cita rasa korang...celur bayam dalam air mendidih...agak masak angkat dan masukkan dalam air bercampur ais...dah sejuk perah bagi kering sikit dan gaul dengan sedikit minyak bijan...ketepikan..
- potong cendawan inoki dihujungnya...basuh dan celur sebentar...angkat dan rendam dalam air ais sebentar sebelum diperah dan digaul dengan minyak bijan...
- panaskan sedikit minyak bijan dalam non stick pann...goreng lobak yang telah dihiris halus sehingga masak...angkat dan ketepikan...
- hiris cendawan shitake ikut citarasa korang...tapi aku guna cendawan enoki yg besar punya...panaskan sedikit minyak bijan dan goreng sebentar cendawan tersebut...
- panggang daging yang telah diperap dengan non stick pan sehingga masak...
- goreng telur dan biarkan kuningnya separa masak...
- susun segala bahan dalam mangkuk ikut kreativiti korang...
- bersihkan daging dan hiris tipis...perap dengan bawang putih, kicap soya, kicap pekat dan sedikit minyak bijan...biar dalam 30 minit...
- sementara tunggu daging diperap boleh buat bahan lain...masak nasi siap-siap...kena makan dengan nasi panas baru terangkat...
- jerang air...sementara tunggu air mendidih basuh bayam dan potong ikut cita rasa korang...celur bayam dalam air mendidih...agak masak angkat dan masukkan dalam air bercampur ais...dah sejuk perah bagi kering sikit dan gaul dengan sedikit minyak bijan...ketepikan..
- potong cendawan inoki dihujungnya...basuh dan celur sebentar...angkat dan rendam dalam air ais sebentar sebelum diperah dan digaul dengan minyak bijan...
- panaskan sedikit minyak bijan dalam non stick pann...goreng lobak yang telah dihiris halus sehingga masak...angkat dan ketepikan...
- hiris cendawan shitake ikut citarasa korang...tapi aku guna cendawan enoki yg besar punya...panaskan sedikit minyak bijan dan goreng sebentar cendawan tersebut...
- panggang daging yang telah diperap dengan non stick pan sehingga masak...
- goreng telur dan biarkan kuningnya separa masak...
- susun segala bahan dalam mangkuk ikut kreativiti korang...
Ops lupa sos gochujang...bahan-bahan...
- 4 sudu besar tauchu
- serbuk cili (kuantiti ikut kadar kepedasan korang)
- sedikit gula
- sedikit minyak bijan
- 4 sudu besar tauchu
- serbuk cili (kuantiti ikut kadar kepedasan korang)
- sedikit gula
- sedikit minyak bijan
Cara-caranya
- basuh sedikit tauchu...lenyek tauchu dengan sedikit air...untuk dapatkan tekstur sos yang halus lenyak tauchu dengan menggunakan penapis santan...
- tambah serbuk cili, gula dan minyak bijan...gaul dan rasa...cili dan gula letak ikut kesedapan tekak korang...
- siap dan boleh dihidang sekali dalam mangkuk..
- sebelum makan hanya gaulkan nasi dan kesemua bahan dalam satu mangkuk...
- basuh sedikit tauchu...lenyek tauchu dengan sedikit air...untuk dapatkan tekstur sos yang halus lenyak tauchu dengan menggunakan penapis santan...
- tambah serbuk cili, gula dan minyak bijan...gaul dan rasa...cili dan gula letak ikut kesedapan tekak korang...
- siap dan boleh dihidang sekali dalam mangkuk..
- sebelum makan hanya gaulkan nasi dan kesemua bahan dalam satu mangkuk...
0 comments:
Catat Ulasan