BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
do wat ever u want but dont cross d line...who ever u'r juz make u proud to be urself...life is easy if we make it simpe...no matter wat, juz enjoy ur life...

Click Here

Khamis, 24 April 2014

Projek DIY kami #6

Kali ni aku lak nak ber'DIY'...nak buat nursing pillow...bantal menyusu tu...nak beli mahal sangat rasa tak berbaloi je...beli kain dengan kekabu...potong...jahit...siap...bukan susah pun...pattern boleh cari kat google nuu...macam-macam rupa ada...nak besar nak kecik...ikut suka...

Aku beli kekabu dekat officemates je...dia jual bantal kekabu...beli 1kg boleh dapat 3 bantal...tapi aku buat 2 je sebab satu dah kena cop dengan kakak naomi...karang tak buat lebih gaduh dengan dia je...kain beli kat nagoya...guna kain jenis tebal tapi lembut tu...jenis fanel ke pe ntah...aku ni bukan pakar bab kain...rasa sedap je aku beli...lembut dan sejuk...memang sesuai la...jom tengok gambar hasilnya...

Nota kaki: jangan lupa tinggalkan sedikit ruang untuk terbalikkan kain masa jahit tu...dah isi dengan kekabu boleh jahit dengan tangan lubang tu...tengoklah kakak naomi dah rasmi dulu bantal adik...mama pun rajin la jahit yang lain...kebetulan kain dan kekabu banyak lagi...ada yang berminat nak tempah?...harga gerenti puas hati...hehe...

Ahad, 20 April 2014

Resepi #19 Scones

Ok hari ni kita masak english style lak...semalam layan chiness food dah kan...scones first time aku makan masa pergi cameron baru ni...selalu tengok je...bila orang kata sedap mulalah tekak ni teragak nak makan...ditambah lagi dengan isi dalam perut ni...kemain minta macam-macam lagi dah hujung-hujung ni...scones ni ada macam-macam jenis dan resepi tapi yang pastinya aku baca scones ni biasanya dimakan semasa minum petang...macam roti tapi lebih rapuh dan lembut sebab bahan utama selain tepung adalah mentega...jom tengok resepi scones tanpa telur versi olahan aku...

Bahan-bahan
-10 sdb tepung gandum
-2 sdb gula halus
-2 @ 3 sdt soda bikarbonat
-50g mentega sejuk dipotong dadu
-1/4 cawan susu
-1 sdt perasa vanila
-sedikit garam kalau guna unsalted butter

Cara-cara
-campurkan tepung, gula dan soda bikarbonat dan gaul rata...masukkan mentega dan gaul sampai jadi macam serbuk roti...
-masukkan susu dan vanila dan gaul rata...tak perlu uli cukup sekadar semua bahan bergaul rata...doh akan sedikit lembut...kalau terlalu lembut hingga sukar dicanai boleh tambah tepung sikit...kalau keras sangat tambah susu sikit...
-canai doh dan lipat...ulang sebanyak 4 kali...terap dengan acuan bulat...aku guna gelas je...agak-agak tebal dia 1-2 inci...dapat dalam 5 biji scones...
-panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius...bakar scones selama 15-20 minit...tengok-tengok sikit takut terhangus macam scone aku tu...huhu...tapi boleh makan lagi...
-boleh hidangkan dengan jem dan krim...

Nota kaki: rupa sebelum dan selepas dibakar...terhangus sikit sebab pergi tinggal solat jap...tengok-tengok dah gelap...huhu...tapi masih boleh makan...terlama sikit bakar rasanya...lepas ni kurangkan timer dia ke 15 minit je...makan dengan jem strawberi beli kat khm kat cameron hari tu...sebiji je kenyang da...luar rangup tapi dalam dia rapuh dan lembut...memang nyummy...

Jumaat, 18 April 2014

Resepi #18 Dim Sum

Hari ni mood rajin datang bertimpa-timpa...masak la..ngemas la...sampai sakit-sakit badan dah ni...yela nak cuti panjang kat kampung...kasi bersih dulu la rumah kan...

Pagi my bie yang buat breakfast...tq bie...tengahari masak nasi dengan ikan goreng+sayur kobis masak bening...tu pun sedap dah...lauk kecik-kecik dulu...lepas masak sementara tunggu my bie balik solat jumaat aku menyental la kabinet dapur yang dah berminyak tu...puas hati bila tengok licin berseri dah...hehe...akibatnya malam ni payah la nak tidur karang sakit badan...tu pun lepas makan sambung nyapu satu rumah...mujur rumah kecik...

Ops dah termelalut lak...nak cerita pasal resepi jadi lain lak...jom tengok resepinya...

Bahan-bahan kulit
-5 sdb tepung ubi
-5 sdb tepung pulut
-7 sdb tepung gandung
-garam
-air secukupnya

Cara-cara
-campurkan semua bahan dan uli sampai jadi doh...jangan keras sangat dan jangan lembut sangat...karang susah nak canai...
-adunan ni boleh dapat dalam 14-16 biji dim sum...

Bahan-bahan inti
-ayam cincang segengam
-5 atau 6 udang/sotong sederhana besar
-sayur campur (lobak,kacang,jagung dsb)
-sedikit serbuk lada sulah
-sedikit garam
-sedikit sos ikan
-sedikit tepung gandum

Cara-cara
-campurkan semua bahan dan simpan seketika dalam peti sejuk...kalau rasa takut tak masak boleh la masak dulu inti tu...
-panaskan periuk kukusan...sementara tunggu panas boleh buat dim sum tu...
-ambil sedikit doh canai bulat dan isikan inti...buat la ikut nak bentuk macam mana...nak rupa karipap ke...rupa mangkuk ke...terpulang...
-sapukan sedikit minyak pada pingan atau bekas yang nak dikukus bagi tak melekat...kukus dim sum selama 10-15 minit...makan panas-panas camtu je atau dengan sos...

Nota kaki: inti tu ikut suka la nak bubuh apa pun...daging cincang boleh gak...perasa pun ikut suka nak bubuh apa...

Rabu, 16 April 2014

Resepi #17 Laksam

Laksam ni lama dah aku buat...dah 2 kali buat pun...baru teragak nak share resepi sambil buat koleksi untuk masa depan...kot nak buat lagi buka blog ada dah resepi kan...ni pun macam biasa aku olah ikut suka hati dan stok bahan kat dapur tu...

Bahan-bahan laksam
-10 sdb tepung beras
-2 sdb tepung gandum
-air secukupnya
-sedikit garam

Cara-cara
-bancuh semua bahan agak-agak cair sedikit dari adunan lempeng...
-panaskan kukusan...aku guna kukus periuk nasi karen je...cepat sikit...hehe...
-ratakan sedikit minyak masak atas tutup periuk nasi dan tuang sesenduk adunan...biarkan merata dan kukus sampai masak...dalam 3-5 minit je...aku tak guna tutup periuk sebab tak muat nak kukus dalam periuk karen tu...guna pinggan plastik je...
-lepas masak biarkan sejuk sebelum digulung...

Bahan-bahan kuah
-5 ekor ikan kembung/temenung
-1 inci halia
-3 ulas bawang putih
-seulas bawang besar
-2 keping asam keping
-sekotak santan
-garam dan gula secukup rasa
-air secukupnya

Cara-cara
-ikan direbus dan diambil isi dan sedikit air rebusan...blend isi ikan dengan halia, bawang putih dan bawang merah...
-rebus bahan tadi dengan santan dan asam keping...perasakan dengan garam dan gula...kacau sampai mendidih...jangan sampai pecah minyak...

Bahan-bahan sambal
-sedikit belacan bakar
-3 atau 4 biji cili padi merah

Cara-cara
-tumbuk dengan lesung sampai lumat...

Bahan-bahan ulam
-kobis dihiris halus
-kacang panjang dipotong 1cm
-taugeh
-daun kesom
-timun dipotong panjang
-limau kasturi/nipis

Hidangkan masa panas...pergh memang meletup...hehehe...naomi suka sangat makan laksamnya je tanpa kuah...sebab lemak-lembut-gebu gitu...hehehe

Nota kaki: Nama je orang johor tapi laksa johor tak pernah lak nak buat...laksam lak yang dibuatnya...hahaha...

Resepi #16 Popiah basah

Tekak rasa teringin nak makan popiah basah...tapi tak tau nak cari kat mana kat Jitra ni...dulu zaman belajar kat UiTM selalu beli kat pasar malam sek7...teringat-ingat lak kena q panjang nak beli...huhu...

Disebabkan tak tau nak beli kat mana dan mood memasak pun tengah tinggi ni google la resepi...tapi aku macam biasa suka la olah balik ikut sedap tekak dan stok bahan kat rumah ni...jom tengok apa bahannya dan caranya...

Bahan-bahan kulit...
-6 sdb tepung gandum
-sebiji putih telur
-1 sdb minyak masak
-sedikit air

Cara-cara
-campur semua bahan kacau bagi rata...agak-agak jangan pekat sangat dan cair sangat...simpan dalam stengah jam...
-panaskan non stick pan...ceduk sesenduk adunan dan tuang atas kuali...layangkan kuali bagi tepung rata...kalau ikut cara asal guna tangan...tapi 2 kali aku try jadi tebal...buat camni baru jadi tipis...
-letak balik kuali atas dapur dengan api yang kecik biarkan tepung masak...dalam 2 3 minit je pastu angkat...ulang sampai abis...dapat la dalam 8 keping saiz besar tapak tangan...

Bahan-bahan inti
-sebatang lobak merah disagat
-3 atau 4 kelopak kobis bulat dihiris halus
-taugeh 30 sen (lebih kurang 2-3 cekut)
-2 ulas bawang putih
-secekut udang kering

Cara-cara
-tumbuk/blend bawang putih dengan udang kering...
-panaskan sedikit minyak dan tumis bawang dan udang kering tadi...agak naik bau masukkan sayur-dayuran tadi...
-kacau rata dan angkat...

Untuk sos aku malas nak buat...guna stok sos keropok lekor yang banyak dalam peti sejuk tu je...

Cara buat popiah
-ambil sekeping kulit popiah tadi...lumurkan dengan sos...aku guna sos keropok lekor beli kat terengganu je...sebab sos tu sedap...hehe...
-ambil secekut sayur inti tadi dan bungkus macam buat kuih ketayap...
-pastu boleh ngap...

Nota kaki: Renyah gak la nak buat kulit popiah tu...tapi lama-lama menjadi gak..puas hati...gambar bawah tu sebab ada lebihan inti aku buat la popiah goreng...kebetulan ada stok kulit popiah dalam peti sejuk...saja nak bagi perabih sebab nak cuti 3 bulan kat kampung karang...

Selasa, 15 April 2014

Tepung bestari

Kali ni bukan nak share resepi tapi nak share satu produk yang best ni...aku tak ada share ataupun dapat komisyen pun tulis pasal produk ni tapi sebab rasa puas hati tak salah kalau nak share dengan orang lain kan...hehehe...produk ni pun kawan aku yang suggest...terbaik la bagi aku...

Tepung bestari namanya...ada perisa lain gak...hot n spicy, tomyam, tempura...tapi aku suka yang original je...memang sedap...yang bestnya tanpa telur tu...kalau tepung lain kena salut dengan telur dulu...leceh kan...pagi tadi untuk breakfast aku buat tempe goreng salut tepung bestari...memang sedap...malam ni layan ayam goreng dengan wedges...garing betul tepung ni...kalau tak caya cubalah...pasti tak menyesal...hehe...

Nota kaki: Sebelum ni pernah buat cendawan goreng celup tepung...tapi bagi yang tak suka masin kena tambah tepung jagung sikit sebab tepung ni agak masin kalau buat cendawan celup tepung...kalau guna untuk goreng ayam ok dah...sesedap rasa je bagi aku...cendawan tu basuh dengan air pastu gaulkan je terus dengan tepung bestari ni...gerenti tak akan berterabur serbuk tepung dalam minyak...melekat cantik je.m

Sabtu, 12 April 2014

Cerita Hujung Minggu #17 (36 weeks at Hatyai + Danok)

Ni lagi satu trip ad hoc minggu ni...memang la kuat berjalan kami ni...plan asal nak pergi Danok je...memandangkan passport pun dah nak mati konon nak guna la tak nak bagi rugi kan...lepas my bie balik solat Jumaat dan perut pun baru lepas kenyang makan lunch tetiba plan nak pergi Danok berubah ke Hatyai...rasa nak makan kat pasar terapung Khlong Hae je...buka agoda booking bilik la apa lagi...kali ni ambil hotel murah je nak cut cost tengah-tengah bulan kan...

Kantana Apartment...tak jauh sangat la dari bandar Hatyai...rate RM50 semalam...bilik lagi besar dari KRS Pines kat Cameron tu...siap tv lagi...tapi tilam ngan bantal lak keras...tak pe la janji boleh tidur...gerak pukul4 petang dah...pergi isi ngv dulu kat Alor Setar...jimat lagi kat situ...hehe...pastu terus ke Bukit Kayu Hitam...kereta berduyun-duyun nak masuk...jem lebih sejam nak lepas border...pelik gak...rupanya ada pesta Songkran (pesta air) kat thailand....

Lepas je border cari makan dulu..perut dah lapar...nak pergi Khlong Hae dah lewat dah...makan kat Danok je...merasa gak la daging panggang yang orang kata sedap tu...memang sedap pun...garing diluar tapi lembut kat dalam...sos dia pun best...lepas makan terus gerak ke Hatyai...puas gak cari hotel tu tapi jumpa gak akhirnya lepas laki bini ni bertukar jadi orang yang reti baca tulisan thai...haha...thanks to agoda sebab dalam print out resit tu ada tulis nama apartment tu dalam bahasa thai...satu-satu huruf thai kitorang baca...tempat jumpa dah...bangunan je tak pasti yang mana...thanks also to gps...memang banyak membantu...

Lepas check in terus lepak je...tak jadi nak keluar sebab tengok Naomi dah kepenatan duduk dalam kereta lama...tapi syukur gak tak keluar sebab banyak jalan tutup untuk pesta air tu...memang tak tau langsung...pergi pun main terjah je...pagi melepak dalam bilik sampai pukul10 baru check out...brunch kat kedai makanan muslim dekat tepi stesen keretapi...pastu konon nak shopping kat Lee Garden ke sekali tengok orang dok sembur-sembur air terus cancel plan...karang tak pasal-pasal basah lencun lak...kereta tu kalau reti bercakap mesti ngamuk dah kena sembur air je...

My bie tanya nak pergi mana lak...tengok jam awal lagi nak ke Khlong Hea...nampak Home Pro ajak la singgah...macam menarik je...masuk siap guard cek dalam bonet dan bawah kereta...takut bawak bom gaknya...tak sia-sia masuk sebab dia jual barang rumah...dari jubin ke tub mandi...barang letrik ke bilik tidur...semua ada...seronok sebab banyak yang murah banding dengan harga kat Malaysia...Ikea pun kalah...huhu...

Pusing-pusing ambil barang kecik je...sekali sampai kat kawasan perabot terbekenan dengan rocking chair yang sama macam kat Ikea...harga kat Ikea RM400++...yang ni murah lebih dari separuh sebab tengah sale...dalam hati dok kata nak tapi nak kena tengok bajet gak...kira-kira balik boleh lepas...apa lagi my bie bagi green light boleh la guna masa dok pantang nanti...haha...alasan kan...

Lepas tu terus la gerak balik...duit dah abis tak boleh pergi tempat lain dah...nak kena tukar duit lak...lagipun bajet dah abis...haha...sampai Danok jem sebab jalan tutup sebelah...orang dok pesta air la tu...nak beli pulut mangga ngan durian pun tak dapat...lepas border my bie pergi balik jalan kaki beli demi bini dia yang nak makan pulut mangga ngan durian ni...tq syg...ur the best...siap kena sembur air lagi tu...cian bie...maka berakhirnya percutian ad hoc minggu ni...ops sempat lagi singgah makan cendol pulut jo ya...hehe...

Nota kaki: mesti orang dok kata mak buyung dah sarat ni kuat berjalan betul...nak buat camne dah hobi...haha...

Sabtu, 5 April 2014

Cerita Hujung Minggu #16 (35 weeks at Cameron Highland)

Plan ad hoc...malam Jumaat booking bilik...paginya terus gerak...ni la kerja orang ngidam nak makan aiskrim strawberi dengan scone cameron highland...ok trip jauh yang last sebelum baby keluar...pasni kena duduk diam-diam kat rumah je...tunggu cuti balik johor je karang...
Disebabkan gerak pun dah pukul 11 pagi sampai pun agak lewat petang dah...pukul 5 lebih kurang...jalan tak jem memandangkan bukan cuti sekolah dan orang ramai yang kerja lagi hari ni kan...sampai je pasar malam dah mula...singgah kat KHM kat Taman Sedia beli aiskrim baru pergi check in...kat guest house je...KRS Pines...rm70 semalam...booking dengan agoda...bilik biasa je...tak ada tv...tapi berbaloi sebab murah...hotel murah lain dekat pekan...bising dan parking pun susah...guest house ni jauh dari jalan besar...so far so good...nak yang selesa kena bayar lebihlah untuk rate weekend kan...rm200++ biasanya...baik duit lebih tu buat borong sayur kan...hehe...
Lepas check in lepak-lepak sat baru keluar pergi pasar...sempat lagi layan movie bride father kalau tak silap kat ruang tamu...orang tak ramai lak kali ni...maybe hari jumaat kan...tunggu besok mesti ramai...sampai pasar hujan turun lebat lak...mujur masa nak jalan tu hujan berhenti dah...beli cendawan dengan sayur sikit untuk projek steamboat & bbq malam ni...bahan bbq bawa dari rumah dah...jimat lagi...siap beli kobis rm10 4 biji...pastu keledek manis yang belum rebus sekilo setengah...balik mandi siap-siap nak berbbq steamboat...layan la...dalam bilik dengan hujan kat luar...sejuk-sejuk hirup sup cendawan dengan makan daging lembu dan kambing panggang...nyummeh kata orang...dah kenyang aku rebus keledek lak...saja nak rasa...memang manis...makan panas-panas...kalau beli kat pasar mahal yang dah siap rebus...ni beli rebus sendiri puas makan...
Dah kenyang masing-masing terbongkang layan tenet...naomi dok layan ngantuk nak tidur...penat la tu jalan kat pasar tadi...siap dapat baju sejuk lagi...pagi tu keluar agak lewat...layan mata dengan cuaca yang sejuk...dekat pukul 10 gak baru check out...terus pergi breakfast kat KHM...nak try english style breakfast...amik scone & tea set...rm15...naomi tak nak makan pun...bila nampak papa dia bawa aiskrim baru laju dia makan...hantu aiskrim budak ni...dulu takut makan aiskrim...
Lepas breakfast terus gerak balik...tak singgah mana pun...sebab tujuan dah tercapai...nak jalan sangat pun badan dah tak larat nak berjalan...sarat dah...tu pun gatal nak naik cameron lagi tu...hehe...singgah lunch kat rnr sg perak...naomi kelaparan...beli buah sikit buat makan dalam kereta...sampai Jitra dalam pukul 5...puas hati tercapai hajat dihati...

Nota kaki: Nanti baby dah keluar pastu dah besar sikit kita pergi jalan-jalan kat Cameron berempat ya...kakak naomi suka sangat pergi sana sebab sejuk...tak payah pasang aircond...