BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
do wat ever u want but dont cross d line...who ever u'r juz make u proud to be urself...life is easy if we make it simpe...no matter wat, juz enjoy ur life...

Click Here

Rabu, 16 April 2014

Resepi #17 Laksam

Laksam ni lama dah aku buat...dah 2 kali buat pun...baru teragak nak share resepi sambil buat koleksi untuk masa depan...kot nak buat lagi buka blog ada dah resepi kan...ni pun macam biasa aku olah ikut suka hati dan stok bahan kat dapur tu...

Bahan-bahan laksam
-10 sdb tepung beras
-2 sdb tepung gandum
-air secukupnya
-sedikit garam

Cara-cara
-bancuh semua bahan agak-agak cair sedikit dari adunan lempeng...
-panaskan kukusan...aku guna kukus periuk nasi karen je...cepat sikit...hehe...
-ratakan sedikit minyak masak atas tutup periuk nasi dan tuang sesenduk adunan...biarkan merata dan kukus sampai masak...dalam 3-5 minit je...aku tak guna tutup periuk sebab tak muat nak kukus dalam periuk karen tu...guna pinggan plastik je...
-lepas masak biarkan sejuk sebelum digulung...

Bahan-bahan kuah
-5 ekor ikan kembung/temenung
-1 inci halia
-3 ulas bawang putih
-seulas bawang besar
-2 keping asam keping
-sekotak santan
-garam dan gula secukup rasa
-air secukupnya

Cara-cara
-ikan direbus dan diambil isi dan sedikit air rebusan...blend isi ikan dengan halia, bawang putih dan bawang merah...
-rebus bahan tadi dengan santan dan asam keping...perasakan dengan garam dan gula...kacau sampai mendidih...jangan sampai pecah minyak...

Bahan-bahan sambal
-sedikit belacan bakar
-3 atau 4 biji cili padi merah

Cara-cara
-tumbuk dengan lesung sampai lumat...

Bahan-bahan ulam
-kobis dihiris halus
-kacang panjang dipotong 1cm
-taugeh
-daun kesom
-timun dipotong panjang
-limau kasturi/nipis

Hidangkan masa panas...pergh memang meletup...hehehe...naomi suka sangat makan laksamnya je tanpa kuah...sebab lemak-lembut-gebu gitu...hehehe

Nota kaki: Nama je orang johor tapi laksa johor tak pernah lak nak buat...laksam lak yang dibuatnya...hahaha...

0 comments:

Catat Ulasan