BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
do wat ever u want but dont cross d line...who ever u'r juz make u proud to be urself...life is easy if we make it simpe...no matter wat, juz enjoy ur life...

Click Here

Rabu, 16 April 2014

Resepi #16 Popiah basah

Tekak rasa teringin nak makan popiah basah...tapi tak tau nak cari kat mana kat Jitra ni...dulu zaman belajar kat UiTM selalu beli kat pasar malam sek7...teringat-ingat lak kena q panjang nak beli...huhu...

Disebabkan tak tau nak beli kat mana dan mood memasak pun tengah tinggi ni google la resepi...tapi aku macam biasa suka la olah balik ikut sedap tekak dan stok bahan kat rumah ni...jom tengok apa bahannya dan caranya...

Bahan-bahan kulit...
-6 sdb tepung gandum
-sebiji putih telur
-1 sdb minyak masak
-sedikit air

Cara-cara
-campur semua bahan kacau bagi rata...agak-agak jangan pekat sangat dan cair sangat...simpan dalam stengah jam...
-panaskan non stick pan...ceduk sesenduk adunan dan tuang atas kuali...layangkan kuali bagi tepung rata...kalau ikut cara asal guna tangan...tapi 2 kali aku try jadi tebal...buat camni baru jadi tipis...
-letak balik kuali atas dapur dengan api yang kecik biarkan tepung masak...dalam 2 3 minit je pastu angkat...ulang sampai abis...dapat la dalam 8 keping saiz besar tapak tangan...

Bahan-bahan inti
-sebatang lobak merah disagat
-3 atau 4 kelopak kobis bulat dihiris halus
-taugeh 30 sen (lebih kurang 2-3 cekut)
-2 ulas bawang putih
-secekut udang kering

Cara-cara
-tumbuk/blend bawang putih dengan udang kering...
-panaskan sedikit minyak dan tumis bawang dan udang kering tadi...agak naik bau masukkan sayur-dayuran tadi...
-kacau rata dan angkat...

Untuk sos aku malas nak buat...guna stok sos keropok lekor yang banyak dalam peti sejuk tu je...

Cara buat popiah
-ambil sekeping kulit popiah tadi...lumurkan dengan sos...aku guna sos keropok lekor beli kat terengganu je...sebab sos tu sedap...hehe...
-ambil secekut sayur inti tadi dan bungkus macam buat kuih ketayap...
-pastu boleh ngap...

Nota kaki: Renyah gak la nak buat kulit popiah tu...tapi lama-lama menjadi gak..puas hati...gambar bawah tu sebab ada lebihan inti aku buat la popiah goreng...kebetulan ada stok kulit popiah dalam peti sejuk...saja nak bagi perabih sebab nak cuti 3 bulan kat kampung karang...

0 comments:

Catat Ulasan