BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
do wat ever u want but dont cross d line...who ever u'r juz make u proud to be urself...life is easy if we make it simpe...no matter wat, juz enjoy ur life...

Click Here

Isnin, 24 Mac 2014

Resepi #15 Pai Daging

Sejak akhir-akhir ni tekak dok tolak makan nasi lak...beras dalam bekas tu lama dah tak berusik...lebih seminggu gak...silap-silap berbubuk karang...huhu...weekend baru ni buat mee udon...semalam layan english muffin...malam ni nak makan pai lak...mula-mula macam nak buat scone tapi krim tak ada macam tak complete je...tunggu weekend la...hehe...jadi balik kerja tadi mula la projek pai daging aku...first time buat tu...jadi gak la pastri dia...rapuh dan tak liat...di olah kembali hasil google beberapa resepi...jom tengok resepinya...

bahan-bahan pastri
-6 sudu besar tepung gandum (ni memang aku sukat guna sudu sebab malas nak cari cawan...lebih kurang secawan la)
-100g mentega (potong dadu...yang baru keluar peti sejuk tau)
-4 sudu besar air sejuk (air peti sejuk tau)
-secubit gula
-secubit garam (kalau guna unsalted butter)

cara-cara
-gaul tepung dengan butter guna garfu..agak-agak rupa macam breadcrumb masukkan garam dan gula...
-tambah air sesudu demi sesudu dan gaul sampai jadi doh...jangan uli tapi gaul dengan garfu je...boleh rasa dengan hujung jari untuk pastikan doh tak terlalu kering dan terlalu lembab...bungkus dengan plastic wrap dan simpan dalam peti sejuk selama setengah...

bahan-bahan inti
-sekeping daging cincang ramlee
-seulas bawang besar (dipotong dadu)
-2 ulas bawang putih (dicincang)
-2@3 sudu besar rempah kari
-sebatang lobak merah (didadu)
-sedikit garam
-sedikit italian herb

cara-cara
-tumis bawang besar dan putih sampai naik bau...masukkan rempah kari dan gaul rata...
-masukkan daging dan kacau sehingga daging masak...masukkan garam dan lobak...tambah italian herb dan kacau rata..biar seketika sehingga air kering..
-angkat dan sejukkan...
-ambil pastri dan canai leper...doh agak lembut jadi boleh guna tepung untuk elak melekat...letak kepingan pastri pada bekas pai dan isi inti...tutup pai dengan kepingan pastri yang lain...
-tekan dengan garfu pada tepi pastri untuk pastikn ia melekat...cucuk dengan garfu permukaan atas pai..boleh disapu kuning telur dan mentega untuk kesan kilat...yang ni aku tak buat sebab dah penat..haha...
-bakar pada suhu 190 darjah celsius selama 30-40 minit...

Nota kaki: rupa tak berapa nak hensem lak pai daging aku...tapi rasa boleh tahan la...makan panas-panas sedap...besok nak masak apa lak ek?...hehe...

2 comments:

Lyza berkata...

haih...bestnyeee....bile aku nk beli oven ni.nk buat bakar2.ahhahaha

sila1209 berkata...

Beli jem..beli microwave oven yg siap convection trs..nak pnskn lauk bleh..buat bakar kek pun bleh

Catat Ulasan